Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 22 november 2016

‘Illegale crimineel moet aan banden’


Bron: De Telegraaf, 22 november 2016 - door Maarten Ritman
Er moet een overzicht komen van opgepakte illegalen in Rotterdam met een openstaande gevangenisstraf. Leefbaar Rotterdam wil een einde maken aan illegale criminelen die vrij hun gang kunnen blijven gaan.

Raadslid Michel van Elck stelt vandaag namens zijn partij schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van de enorme antiterreuractie op het vliegveld van Rotterdam na een anonieme melding van een 45-jarige ongewenste vreemdeling.

“Ongelooflijk dat een illegaal met een openstaande straf en die eerder valse meldingen heeft gedaan gewoon vrij rond loopt.”, briest Van Elck. “Dat is toch echt het toppunt van het gedogen van illegaliteit. Dit i de wrange bevestiging dat het gedogen van illegaliteit ook criminaliteit met zich meebrengt.”

Van Elck is benieuwd welke vergrijpen de illegaal op zijn kerfstok heeft en wat voor meldingen hij eerder heeft gedaan en waarom hij daarvoor niet is opgepakt en vastgezet. En waarom de man nooit is uitgezet terwijl hij weg moest.

De politie heeft laten weten dat hij vaker ‘valse meldingen heeft gedaan bij de politie’. Het Openbaar Ministerie kan niet vertellen hoe lang de man het land al uit moest en of hij alsnog uitgezet gaat worden na zijn belletje. Hij zit nog vast om zijn openstaande straf van dertien dagen te voldoen en zijn meest recente melding wordt nog onderzocht.

Van Elck dringt hij het stadsbestuur erop aan alle mogelijke middelen richting het Rijk in te zeten om te zorgen dat de illegaal alsnog moet vertrekken. “Wat moet iemand in godsnaam nog meer doen om vastgezet en uitgezet te worden?”

De veiligheidsactie die volgde op de misplaatste melding was indrukwekkend. Elk voertuig werd onderworpen aan een controle. Wat de precieze inhoud van de melding was wil niemand bekend maken, behalve dat het door de aanhoudende terreurdreiging wel serieus is genomen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb werd vorige week uit een verhit debat met de gemeenteraad gehaal ervoor. “Schandalig dat heel het land en de stad in rep en roer is door iemand die vastgezet en uitgezet had moeten worden.”

Hij eist van het college een overzicht van het aantal in Rotterdam opgepakte illegalen die een openstaande straf hebben staan en ook het aantal door de vreemdelingenpolitie uitgevoerde object- en persoonscontroles op illegaliteit.

Daarnaast is het raadslid benieuwd of de illegaal gebruik heeft gemaakt van gemeentelijk gefinancierde of gesubsidieerde voorzieningen. “Leefbaar wil weten of deze illegaal gebruik gemaakt heeft van gemeentelijk gefinancierde voorzieningen als bijvoorbeeld de dag- en nachtopvang.”

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws