Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 24 mei 2017

Huismeesters maken Oost veiliger en socialer


Met de terugkeer van de huismeester zorgt Leefbaar Rotterdam ervoor dat de veiligheid en sociale omgang in en rondom ouderenflats in Rotterdam-Oost toeneemt. In Prins Alexander zijn sinds januari vanuit Programma Oost vijf extra huismeesters ingezet. Zij helpen bij kleine klusjes, letten op ongenode gasten en maken een praatje met de oudere flatbewoners. Het is een wens die steeds meer uitvoering krijgt.

Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Leefbaar Rotterdam) bezocht vandaag de huismeesters. “De belangrijkste reden om huismeesters in te zetten in de wooncomplexen is dat we willen dat mensen zich prettig en veilig voelen in hun woonomgeving. Een huismeester helpt daarbij, is het aanspreekpunt voor de bewoners en houdt een oogje in het zeil: komen er onwelkome gasten binnen? Of zijn er lampjes stuk? Op deze manier brengen we meer sociale controle terug in de woonomgeving. Voor mensen die wat ouder zijn, betekent dat veel in hun gevoel van veiligheid”, aldus Eerdmans.

Voor het inzetten van huismeesters wordt al sinds 2015 actief gepleit door Leefbaar-raadslid Michel van Elck. ‘‘Het is belangrijk dat ouderen zich veilig voelen in Rotterdam, en zeker ook in en rondom hun flat. Leefbaar Rotterdam is dan ook erg blij met de terugkeer van de huismeester, want wij staan voor de veiligheid en hulp van onze ouderen die ons land hebben opgebouwd.’’

Maar ook de sociale rol van de huismeester is belangrijk. “Een vriendelijke groet aan de deur, even iets vragen of zomaar een praatje maken, het zijn hele basale dingen waar veel ouderen verlegen om zitten. De huismeester kan hier verandering in brengen door te fungeren als klankbord en kan zorgen voor een beetje warmte. Daarmee sluit dit voorstel ook goed aan bij onze strijd tegen eenzaamheid”, aldus van Elck.

Onder het Programma Oost van Leefbaar Rotterdam zijn inmiddels vier huismeesters actief, in verschillende wooncomplexen en bij bewoners uit verschillende leeftijdsgroepen met verschillende problemen. Voor de vijfde huismeester loopt de werving. De huismeesters van de gemeente werken samen met huismeesters van wooncorporaties. Het aantal huismeesters wordt ook uitgebreid naar Rotterdam-Zuid. In totaal is het streven 10 huismeesters dit jaar.

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Dossier: Zorg en sociaal

Dossier: Prins-Alexander

Laatste nieuws