Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 08 december 2014

‘Homobeleid ouderwets’


Bron: AD/Rotterdams Dagblad, 6 december 2014 - door Marjolein Kooyman
Rotterdamse belangenverenigingen voor homo’s leven nog in de jaren ’70, stelt Leefbaar Rotterdam-raadslid Bart-Joost van Rij. Hij wil de subsidies stoppen als deze organisaties niet drastisch veranderen. ‘Met vlaggen ophangen en borrelen komen we er niet.’

“De afgelopen jaren hebben we niets bereikt,” stelt het Leefbaar Rotterdam-raadslid. Volgens hem is ‘homo’ nog steeds het meest gebruikte scheldwoord op Rotterdamse scholen.

Daarom ging Van Rij (48), zelf homoseksueel, de afgelopen maanden met verschillende Rotterdamse belangenverenigingen voor homo’s in gesprek. Van hen kreeg hij te horen dat zij bij een op de drie scholen geen voet aan de grond krijgen. “Dan denk ik: waarom stuur je geen brief aan de wethouder om te vragen homo-acceptatie op te nemen in de onderwijscode?”

RotterdamV, een kenniscentrum voor homo-acceptatie, gaf daar gehoor aan. Maar ook andere organisaties moeten veranderen, stelt Van Rij. “Doen zij dat niet, dan wil ik dar er een streep gaat door hun subsidie.” Volgens Van Rij is dat geen loos dreigement. “Ik denk dat van de 45 raadsleden minstens de helft verstandig nadenkt over het verstrekken van subsidie.”

Van Rij vindt dat de belangenorganisaties nu voorbijgaan aan de aanpak voor de moeilijkste groep, zoals mensen met een moslimachtergrond, Hindi, Chinezen of Indiërs. “Het is natuurlijk ook moeilijk om die te bereiken, maar daarom moet je die aanpak niet laten zitten!” Volgens Van Rij gaan daardoor veel 25-jarige homo’s uit deze groep weer ‘in de kast’. “Als zij door hun ouders gedwongen worden te trouwen.” Ook op de manier waarop de organisaties zich inzetten, heeft de woordvoerder homo-emancipatie van Rotterdams grootse partij flinke kritiek. Hij verwijt hen nog in de jaren ’70 te leven.

Flyer
Als voorbeeld zwaait Van Rij met een recente flyer van het COC over hoe het volgens hem niet moet. “Hier, in deze folder staan foto’s van mensen die hand in hand lopen. Daar geven we toch geen subsidie voor?” baalt hij. “Dat moet gaan naar de integratie van homo’s in de maatschappij.” Als voorbeeld noemt Van Rij een recente Facebook-actie op het Centraal Station. “Zo bereik je ook jongeren.”

Ook ergert het raadslid zich aan de ophangen van de homovlag. “Daarna gingen we champagne drinken. Dan sla je de plank mis.”

Daarnaast is hij kritisch over het roze feest Rotterdam Pride. “Dat was een groot drama. Er ging 15.000 euro subsidie naartoe, terwijl de impact op de maatschappij nul is geweest.”

Dossier: Bart-Joost van Rij

Laatste nieuws