Home > Weblogs
Maandag, 09 februari 2015

Hollandse vindingen in Rotterdams postkantoor

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Wel zit hij nog in de Raad van Advies van Leefbaar Rotterdam. Ronald was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.
door Ronald Sørensen

Eind 19e begin 20e eeuw vierden onze voorouders hun vooruit-gang uitbundig. De spoorwegen kregen schitterend gedecoreerde stations (Antwerpen!) de stad-huizen uit die tijd zijn paleizen in de net ontwikkelde democratie en ook de posterijen, bewijs van de vooruitgang op communicatief gebied, kregen onderdak in vaak schitterende en opvallende gebouwen.

Ons postkantoor staat op de Coolsingel: een communicatietempel! Vanuit dit gigantische gebouw werden berichten het land en de wereld rondgezonden. Wat destijds in dit gebouw gedaan werd kunnen we nu met enkele telefoontjes ook! Afbreken van het gebouw is geen optie en daarom wordt het nu voor andere doeleinden gebruikt.

Tentoonstellingen
Er is een tentoonstelling geweest over de uitvindingen van Leonardo da Vinci en recent konden we kennisnemen van de 1001 verworvenheden die de mensheid aan de moslimbeschaving te danken heeft. Via Indië en de ‘Klassieke Oudheid’, maar dat is natuurlijk niet vermeld i.v.m. het politiek correcte karakter van de tentoonstelling. Die tentoonstelling is nu afgelopen en misschien mag ik als kritisch Rotterdams burger een suggestie doen: De bijdrage van de Nederlandse beschaving aan de ontwikkeling van de mensheid misschien? Ons geschiedenisonderwijs heeft wat dat betreft de laatste decennia op ergerlijke wijze tekortgeschoten. De ‘weg-met-ons-mentaliteit’ druipt er af! Slavernij, kolonialisme, uitbuiting en imperialisme en verder weinig!

Rekenformule
Ik ben op het idee gekomen omdat vrijwel niemand in ons land weet dat Johan de Witt de rekenformule heeft ontwikkeld waardoor de eerste verzekeringen konden ontstaan! Hij werd trouwens gefinancierd door de eerste naamloze vennootschappen ter wereld, zoals de VOC. Die financierde ook de realisatie van de geniale ideeën van Leegwater en Stevin.

Ondertussen werd de eerste microscoop en het slingeruurwerk uitgevonden en daarvoor had Laurens Janszoon Koster van Haarlem het boekdrukken al verbeterd. Het haringkaken door Willem Beukelszoon was toen al eeuwen bekend. Trouwens, wel eens van Cornelis Drebbel gehoord? Uitvinder van de onderzeeër!

Gezinsauto
Zo gaat het tot op heden door, want de studenten van de TU Eindhoven hebben kortgeleden een prijs ontvangen voor het ontwikkelen van de beste gezinsauto, die op zonne-energie loopt.
Kunnen we daar in onze voormalige ‘tempel van vooruitgang’ niet eens wat aandacht aan besteden? Misschien moeten we er wel een serie tentoonstellingen aan wijden!

Hoewel Antoni van Leeuwenhoek vaak als uitvinder van de microscoop wordt genoemd, komt deze eer de familie Jansen toe (1595).

Omstreeks 1624 heeft de Nederlandse uitvinder Cornelius Drebbel het eerste vaartuig dat onder water kon voortbewegen ontworpen én gebouwd.

Deze gastcolumn verscheen eerder op de website van Rotterdam Vandaag en Morgen.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

27 februari 2018: De vrienden van Faust door Ronald Sørensen
20 november 2017: De Nederlandse vlag verboden door Ronald Sørensen
1 november 2017: Rembrandt de Ploert door Ronald Sørensen
31 augustus 2017: De heler en de dief door Ronald Sørensen
10 augustus 2017: Niet alleen Zwarte Piet verdwijnt door Ronald Sørensen
11 juli 2017: Napoleon in de raad door Ronald Sørensen
15 mei 2017: Ik wist het wel door Ronald Sørensen
28 februari 2017: Ons kiessysteem ietsje veranderen door Ronald Sørensen
28 november 2016: Laat ons waken over de vrijheid van spreken door Ronald Sørensen
28 oktober 2016: Besmeuren van islamitische en Turkse instellingen voorkomen! door Ronald Sørensen

Laatste nieuws