Home > Weblogs
Vrijdag, 04 september 2015

Hoezo democratie?

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.
door Ronald Sørensen

In onze grondwet staat: Nederland is een democratische rechtstaat. Nederland is theoretisch ook een meritocratie: Een land dat wordt bestuurd door de ‘besten’  Of de zichzelf benoemde elite in Nederland de besten vertegenwoordigt, is op zijn minst gezegd arbitrair. Pim zei het duidelijk: Misschien zouden we ons land beter een relatiocratie kunnen noemen. Een land waar je maatschappelijke positie sterk afhangt van je netwerk. Een ‘ons kent ons cratie’ zou ook een aardige benaming zijn.

Ik heb het genoegen gehad om vier jaar in het hart van het netwerk te verkeren zonder er deel vanuit te maken. Een leuke en leerzame ervaring. Ook ik kreeg mijn positie als senator door mijn relatie met Geert Wilders en ik heb er graag gebruik van gemaakt. Ik heb al eerder gezegd – ook in de Eerste Kamer – dat nu de politieke besluitvoering in ons land door de senaat worden genomen, we het woord democratie maar moeten vergeten. Er is geen enkel partij politiek congres* of ander zgn. democratisch instituut binnen de bestaande politieke partijen, die de kieslijst voor de senaat heeft veranderd. Zoiets initiëren is ook heel slecht voor je positie binnen de “ons kent ons” structuur van de politieke partij waar je deel vanuit maakt. Vooral geen initiatief nemen dat tegen besluiten van het partijpatriciaat ingaat. Nee sterker nog de hoger staande - die in de toekomst misschien over je eigen positie gaan beslissen - vooral complimenteren.

Ik kom tot deze ontboezeming, omdat Mark Hoogstad in het AD/RD van vandaag en passant een democratisch probleem aankaart. Door het zo terechte verzet van Leefbaar Rotterdam tegen het huisvesten van vluchtelingen uit beveiligde gebieden, die via vele veilige landen naar ons land komen (waarom pakken die mannen de wapens niet op om hun land te bevrijden?), zal de besluitvoering binnen het college waarschijnlijk op drie – drie stuiten. De drie wethouders van Leefbaar Rotterdam stemmen tegen. De wethouders van de regentenpartijen stemmen voor en dan? Dan moet de burgemeester de doorslag geven!

Hoezo democratie? Die burgemeester, hoe sympathiek hij ook is, is door helemaal niemand gekozen! Hij is door het regentencircuit hier neergezet en nu mag hij de doorslag gaan geven in een democratisch proces.

Er is de laatste 400 jaar in Nederland verschrikkelijk veel veranderd, maar in essentie is de politieke besluitvoering hetzelfde gebleven.

* Mijn oud college Ruud Koole (peveda en niet de minste) heeft het op zijn congres tevergeefs geprobeerd.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

14 mei 2019: De keuze van Ziyjech door Ronald Sørensen
6 mei 2019: Woede en Wrok door Ronald Sørensen
17 april 2019: Thierry heeft gelijk door Ronald Sørensen
3 april 2019: Hetze jegens Baudet moet stoppen door Ronald Buijt
3 april 2019: Volkomen van de pot gerukt door Ronald Sørensen
26 maart 2019: Gevaar van de jaren 30 en docenten van nu door Ronald Sørensen
21 maart 2019: Hoe halen ze het in hun openbare hoofd? door Ronald Sørensen
15 maart 2019: Inspiratiebron van Rutte ! door Ronald Sørensen
6 februari 2019: Een lek in Rotterdam door Ronald Sørensen
24 januari 2019: Wapens inleveren zonder straf: Hardleersheid door Ronald Sørensen

Laatste nieuws