Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 25 oktober 2017

‘Heupairbag voor kwetsbare ouderen’


Bron: De Telegraaf, 25 oktober 2017 - door Maarten Ritman
Alle oudere Rotterdammers die risico lopen op een heupbreuk bij een val moeten preventief een heupairbag krijgen van de gemeente. Dat bepleit Leefbaar Rotterdam in schriftelijke vragen die de partij vandaag indient bij het stadsbestuur. Raadslid Michel van Elck wil dat de gemeente fors investeert in een veiliger bestaan van de Rotterdamse ouderen.

„Veel ouderen overlijden als gevolg van een heupbreuk. Vijftien tot dertig procent van de ouderen die hun heup breken overlijdt binnen een jaar na de val. En gelet op het grote aantal heupbreuken in Nederland (16.000 per jaar) met grote gevolgen voor het slachtoffer en diens omgeving pleit Leefbaar voor de inzet van een heupairbag”, legt hij zijn bedoeling uit.

„Iedere dag sterven gemiddeld tien ouderen als gevolg van een valpartij. Door de vergrijzing, door het sluiten van de verzorgingshuizen en het langer thuis wonen van ouderen zullen deze aantallen helaas alleen nog maar verder stijgen. Een zorgelijke ontwikkeling die we als Leefbaar Rotterdam een halt toe willen roepen.”

De airbag zorgt niet alleen voor een zachte landing, al is dat wel de eerste opzet van de heupairbag. „Die beschermt bij een valpartij, maar alarmeert daarnaast ook automatisch de zorgprofessional en eventuele mantelzorger.”

Van Elck wil dat de gemeente de speciale airbags betaalt voor haar oudere inwoners, naast het huidige aanbod van de scootmobielen, rollators en beugelsteunen.

„Leefbaar Rotterdam wil dat de heupairbag wordt opgenomen in het scala aan hulpmiddelen waar de gemeente Rotterdam in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verantwoordelijk voor is.” Samen met de Rotterdamse zorgorganisaties en verzekeraars moet worden onderzocht hoe de heupairbag ingezet kan worden bij ouderen.

Er hangt wel een prijskaartje aan: een heupairbag kost 450 euro. Naar schatting komen duizenden Rotterdammers ervoor in aanmerking, denkt Van Elck, op indicatie moeten ze worden verstrekt. Het is een lichtgewicht airbag die onzichtbaar onder kleding gedragen kan worden. In enkele verpleeghuizen wordt er al mee gewerkt en daar levert het goede resultaten op, volgens Van Elck.

„Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de zelfstandig wonende ouderen bang is om te vallen en bijna veertig procent van de ouderen activiteiten vermijdt vanwege valangst. Als de heupairbag ook helpt om deze forse percentages te laten dalen is dat nog een reden om gebruik te maken van deze technologie”, besluit het raadslid.

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws