Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 22 juli 2020

’Het gaat om onze haven’


Bron: De Telegraaf

Het CDA en Leefbaar Rotterdam eisen inzicht in het conceptrapport ’Als de prooi de jager pakt’ naar corruptie in de Rotterdamse haven. Kamerleden hebben het vertrouwelijk in mogen kijken en dat willen de raadsleden ook.

Het onderzoek werd vorig jaar stopgezet nadat de douane niet mee hebben zou willen hebben werken eraan. Al eerder probeerde Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam inzicht te krijgen in het conceptrapport, maar een aangenomen motie daarvoor werd afgedaan met de mededeling dat ’er geen rapport beschikbaar is’.

De Tweede Kamer heeft na lang aandringen alsnog een concept-rapport in mogen zien, dat speciaal zou zijn samen gesteld hiervoor. Meerdere Kamerleden hebben ook gebruik gemaakt van die mogelijkheid. Hun vragen naar aanleiding daarvan zijn openbaar. „En die reacties liegen er niet om”, stelt Hoogwerf.

De landelijke CDA-fractie stelt ’geschrokken te zijn over de kwetsbare integriteit van de Rotterdamse zeehaven’ en samen met de landelijke VVD is de partij van mening dat de verschillende organisaties die in de Rotterdamse haven toezicht houden, handhaven en opsporen (THOR-organisaties) mee moeten gaan werken aan een vervolgonderzoek. Dat hebben ze niet of nauwelijks gedaan bij het grote onderzoek dat is stopgezet.

De Rotterdamse CDA-fractie en Leefbaar Rotterdam willen ’per ommegaande’ ook het conceptrapport in kunnen kijken. „We willen zicht krijgen in wat er speelt, het gaat tenslotte om onze haven”, stelt Christine Eskes van het CDA.

„Wat is hiermee gedaan en wat mogen we niet weten”, vraagt Hoogwerf zich af. Dat ze niet eerder inzicht hebben gekregen in de onderzoeksresultaten die er waren is ’bizar’ volgens haar. „En extra schokkend met wat je nu aan reacties ziet.”

Want de integriteit van de THOR-organisaties wordt zwaar in twijfel getrokken. De landelijke SP rept van een ’toegestane doofpot’, terwijl de landelijke PVV de integriteitsschendingen bij de Belastingdienst, FIOD en douane bestempelt als ’criminele activiteiten’.

In het concept rapport staan volgens de landelijke VVD tal van aanwijzingen, signalen en verhalen inzake mogelijke incidenten die nooit in opsporingsonderzoeken of rechtszaken hebben plaatsgevonden.

Door die informatie niet openbaar te maken vreest die partij dat ’er onvoldoende urgentie gevoeld wordt hier mee aan de slag te gaan’.

Laatste nieuws