Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 22 februari 2018

Hardere aanpak van crimi-families


Bron: De Telegraaf, 22 februari 2018 - door Gerda Frankenhuis
Om harder op te treden tegen Rotterdamse criminele families lanceert de gemeente een nieuw proefproject. Dat doet het stadhuis in samenwerking met het Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Naast criminele families komt er ook een nieuwe aanpak voor criminele, licht verstandelijk beperkten. Het gaat om proefprojecten. Hoe de pilots eruit komen te zien is nog niet bekend. Wethouder Joost Eerdmans gaat eind maart om de tafel zitten over de invulling ervan.

De bestuurder houdt qua inhoud van de pilots de kaarten op de borst, na alle kritiek die hij eerder van politieke partijen in de Rotterdamse raad kreeg bij de introductie van de schandpaalcultuur, waarbij hij ‘naming en shaming’ wilde. “Ik wil de nieuwe pilots eerst intern bespreken om het handen en voeten te geven. Ik wil dat de straf meer impact heeft op het gedrag van de crimineel. Dat wil ik integreren in de nieuwe aanpak. Het zal zeker een gedurfde aanpak worden, zoals hoort bij een onorthodoxe stad als Rotterdam. Wij staan niet voor niets bekend als een innovatieve stad. We zullen ook inventief moeten zijn om deze criminelen aan te pakken”, aldus Eerdmans.

De stadbestuurder vindt een extra aanpak hard nodig. “Criminele families zijn een groot probleem. Drugshandel is bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid een familiebedrijf geworden, dat wordt doorgegeven van vader op zoon. Het gebeurt vaak achter de voordeur en is verweven met de onder- en bovenwereld.”

Vooral de onaantastbaarheid die de criminelen ervaren is Eerdmans een doorn in het oog. “We zijn al volop met de driehoek van burgemeester, politie en de hoofdofficier van justitie bezig om deze activiteiten aan te pakken. Niet voor niets zetten we al met de ondermijningsaanpak in op Rotterdam-Zuid en –West, de Spaanse Polder en de woontorens. Het is een illegale economie waar aan de buitenkant niets van te zien is. We moeten een soort koevoet tussen de voordeur zetten, we moeten meer doen”, stelt Eerdmans.

Ook op de criminele licht verstandelijk beperkten moeten wat de wethouder betreft de schijnwerper komen te staan. “Het is vaak een groep jongeren met een beperking die vatbaar is voor de drugshandel en het grote geld dat ze daarmee verdienen. Dat moeten we doorbreken en we moeten het onaantrekkelijk maken om actief te zijn in de drugswereld.”

Eerdmans refereert onder meer aan de patseraanpak. “We moeten duidelijk laten zien dat we je helemaal kaal plukken.”

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws