Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 30 september 2020

’Harde aanpak lachgasoverlast’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman

Parkeerplaatsen in Rotterdam met lachgas gebruikende jongeren moeten worden schoongeveegd of helemaal worden afgesloten. Leefbaar Rotterdam eist een harde aanpak om de overlast nu eens goed terug te dringen.

Al meerdere malen is raadslid Tanya Hoogwerf poolshoogte wezen nemen bij diverse ’hotspots’. Plekken als het parkeerterrein aan de Zevenhuizerplas, de Parkkade en de Westerkade veranderen in de avonduren in hangplekken voor jongeren.

„Het openlijk dealen, drugsgebruik en nuttigen van alcohol door hangjongeren zorgen voor een ongure sfeer rond de plas. Ook aan de kades langs de Maas blijft het openbaar feesten met shisha en lachgas gewoon doorgaan”, vertelt het raadslid.

’Kolere-bende’

De problemen zijn bekend en ook de locaties. Toch wordt er in de ogen van omwonenden weinig tot niets aan gedaan en is het ze ’een doorn in het oog’, zoals Hoogwerf omschrijft. „Het is een kolere-bende. Dit zijn de plekken die er echt uitspringen, maar het zijn er meer.”

Al maanden zijn de overlastplekken bekend, maar de overlast blijft bestaan. „Dit is niet incidenteel, maar structureel. Iedere avond staat het vol, de auto’s staan er rijen dik. Het ligt de volgende ochtend vol met lachgascylinders, zakken van fastfoodketens, jongeren gaan er met elkaar op de vuist, er wordt gedeald. Ik zie geen reden om dit te pikken.”

Waar de Parkkade geen directe omwonenden kent is dat bij het parkeerterrein aan de Zevenhuizerplas wel het geval. „Er zit een school naast. Schoolkinderen fietsen ’s ochtends door de kapotte lachgasballonnetjes, naalden en lege bierblikjes, die na een avondje feesten zijn achtergebleven, om bij school te komen. Dat is toch niet normaal meer.”

Handhaven

De oplossing is simpel, stelt ze. „Handhaven, desnoods met undercover boa’s, op de plekken die je niet af kunt sluiten. En mobiel cameratoezicht. Geluidsoverlast, vechtpartijen, gevaarlijke verkeerssituaties en bergen straatafval zorgen voor een onveilig gevoel bij Rotterdammers. Het moet nu echt een keer afgelopen zijn.”

Voor het parkeerterrein bij de Zevenhuizerplas pleit het raadslid voor een avondafsluiting. „Overleg met ondernemers in de buurt, maar gebruik bedienbare hydraulische parkeerpalen om het terrein af te sluiten. Want heel veel bezoekers die daar zo laat komen hebben er niets te zoeken.”

Al langer pleit ze voor een lokale aanpak van lachgasgebruikers en wil ze een actievere handhaving van het verbod op de verkoop van lachgas. In het verkeer kunnen de gevolgen dramatisch zijn.

Laatste nieuws