Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 03 september 2019

Groter beroep op gaarkeuken


Bron: De Telegraaf. Door: Marko de Haan en Maarten Ritman.

Rotterdam - De forse toename van klanten bij de Rotterdamse voedselbank en de gaarkeuken komt door verkeerde keuzes van het stadsbestuur, stelt Leefbaar Rotterdam.

Eind deze maand bleek dat de voedselbank een stijging van vijf procent aan klanten had in vergelijking met vorig jaar. Terwijl er een daling was verwacht door de aantrekkende economie. Volgens raadslid Eshan Jami van Leefbaar Rotterdam is die toename vooral te wijten aan de keuzes van het stadsbestuur. Hij dient daarom schriftelijke vragen in.

Het monstercollege in Rotterdam kent tien wethouders, er is zelfs een speciale parttime wethouder armoedebestrijding in de persoon van Michiel Grauss. In zijn armoedeaanpak ’Uit de knoop’ noemt hij armoede een ’kluwen van krachten en problemen’.

Er zijn vier ambities geformuleerd, zoals ’voorkomen en doorbreken van de vicieuze cirkel van armoede’. Maar het ’ingewikkelde en veelkoppig probleem’ laat zich niet simpel oplossen. Er moet ’sectoroverstijgend’ worden gewerkt.

Maar hoe is nog niet altijd duidelijk. „We weten wel waar we naar toe willen, maar we weten nog niet altijd hoe we er het beste kunnen komen. We blijven daarom experimenteren en ervan leren.’’

Jami noemt de toename van klanten bij de voedselbank ’beschamend’ en vraagt zich af in hoeverre het stadsbestuur zichzelf deze ontwikkeling aanrekent. Een oplossing draagt hij alvast aan. „Zie af van het decadente voornemen om u zelf te trakteren op een half miljoen euro voor extra chauffeurs, auto’s en PR-mannetjes terwijl steeds meer Rotterdammers bij de voedselbank en de gaarkeuken moeten aankloppen om aan eten te komen.’’

Want ook bij de gaarkeuken is het een drukke bedoening. Deze maand werd alweer de vierde ’restaurantlocatie’ geopend.

„Bij ons kunnen eenzamen en minderbedeelden terecht voor een maaltijd en een praatje met mede-Rotterdammers. Wij richten ons juist ook de groep die niet bij de Voedselbank terecht kan, maar ondanks dat nog niet genoeg geld heeft voor een goede maaltijd’’, vertelt de coördinator van de Gaarkeuken, Jan van Keulen.

Hij ziet een gestage stijging in bezoekersaantallen. „Onze keuken kan iedere doordeweekse dag 250 monden te voeden. Dat willen wij dan ook bereiken.’’ De ruimte om zoveel mensen te huizen heeft hij alleen nog niet. Daarom openden ze in het afgelopen jaar twee extra locaties: in november in de Oranjeboomstraat en deze week bij het Hefpark. Wel zijn vrijwilligers hard nodig om de genoemde monden te kunnen voeden.

Wat Jami betreft mag het geld dat vrijkomt als het stadsbestuur afziet van het half miljoen voor ondersteuning van zichzelf, rechtstreeks richting de voedselbank en de gaarkeuken. „Bijvoorbeeld door te helpen met het werven van nieuwe vrijwilligers.’’

Laatste nieuws