Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 19 mei 2020

Grote vrees voor wildwesttaferelen


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Rotterdam - Er dreigt een vertrouwenscrisis tussen de boa’s en het Rotterdamse stadsbestuur, terwijl wildwesttaferelen op de loer liggen door een aankomende staking.

Sinds april, na de mishandling van een groep handhavers, liggen de Nederlandse BOA Bond en het Rotterdamse stadsbestuur op ramkoers. De handhavers willen wapenstokken en pepperspray om zich te kunnen verdedigen, burgemeester Ahmed Aboutaleb vertikt dit.

Zijn uitspraak dat boa’s zich terug moeten trekken bij gevaar viel ook verkeerd bij de handhavers. Wethouder Bert Wijbenga probeerde met andere oplossingen zoals het uitrusten met honden de handhavers tegemoet te komen. Maar dat werd van de hand gewezen door de boa’s. 95 procent van de leden stemde tegen de plannen.

Maandag was nog een overleg maar tussen de gemeente en de BOA Bond, maar dat ging over de inhoudelijke uitvoering van de stakingsactie. Vanaf donderdag, tijdens Hemelvaartsdag, worden door de handhavers drie dagen lang geen bonnen uitgeschreven. Wel wordt de politie ingeseind bij overtredingen. Toezicht houden is het enige wat ze kunnen doen, laten ze daarmee weten.

Binnen de Rotterdamse politiek zijn Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD voorstander van een betere bewapening van de boa’s. Er is dan ook begrip voor de onvrede bij de handhavers maar de voorgenomen staking ’baart zorgen’ ,stellen zowel Christine Eskes (CDA) en Vincent Karremans (VVD).

„De drukte neemt toe, als er geen consequenties meer zijn vrees ik het ergste”, stelt Eskes. Ze stelt ’begrip te hebben’ voor de oproep voor meer middelen voor de boa’s om zich te kunnen beschermen omdat ze voor een ’pittige klus staan’ en ze hoopt dat ze er met het stadsbestuur uit weten te komen.

Karremans sluit zich daarbij aan. „Als je verwacht dat ze handhaven dan geef je ze ook de middelen, dan moet je niet zeggen, ren weg. We hebben al te weinig politie, de boa’s zijn keihard nodig. Maar ze voelen zich niet gesteund door de politiek.”

Een visie die Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam onderschrijft. „Er is rugdekking nodig vanuit het college voor de boa’s. Dit conflict begint een vertrouwenscrisis te worden.”

Eerdmans heeft een debat aangevraagd. „Het conflict kan niet door blijven duren. Donderdag wordt het zomers weer, op de stranden zal het gezellig worden als de boa’s niet gaan handhaven.”

En het is nog maar het begin, zo stelt hij. „Dit zijn nog vriendelijke acties, straks leggen ze het werk helemaal neer.” Dat bevestigt Ruud Kuin van de bond. „Dit kunnen we onbepaalde tijd doen of scherpere acties houden. We willen veilig ons werk kunnen doen.”

Laatste nieuws