Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 25 februari 2020

Groen moet het doen in de kille Rotterdamse winkelstraat


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Sandra de Vliegh.

Ken je dat gevoel? Dat je loopt te winkelen en denkt: ik mis iets, het voelt hier zo afstandelijk. Pas als je goed kijkt, zie je het: er staan geen bomen. Geen struikje, geen bloemetje, alleen maar steen en beton. Rotterdam heeft veel van die winkelstraten en dat moet zo snel mogelijk veranderen. Groen moet het doen.

Nee, hij kan zo niet één winkelstraat in heel Rotterdam opnoemen waarbij hij een warm gevoel krijgt. Warm in de zin van de ‘groene gloed’: stoere, jonge boompjes die zacht ruisen in de wind en bakken vol vrolijk gekleurde bloemen, die zomers ook nog eens lekker ruiken. Leefbaar Rotterdam-raadslid Benvenido van Schaik kent ze niet.

,,In Noord, op Zuid, in West, maar ook in Alexander, het is allemaal grijs en grauw, kil en koud, eenheidsworst waarbij iedereen vluchtig van winkel naar winkel rent, zonder stil te staan bij de omgeving. Ik ben nu bijvoorbeeld op de Bergweg in Noord en het enige groen dat ik zie, is onkruid”, zegt hij door de telefoon. ,,Nou, op dat groen zit ik niet te wachten. Ik zeg: vergroen de Rotterdamse winkelstraat echt en wel zo snel mogelijk. Dat heeft een positief effect op de aantrekkingskracht van Rotterdam als winkel- en cultuurstad.’’

Verpaupering
Een winkelstraat met groen zoals bomen en bloemen doet het beter, is zijn overtuiging. ,,Groen zorgt voor een warmere, vriendelijke uitstraling. Je voelt je meer welkom. Winkelend publiek voelt zich prettiger in zo’n omgeving. Het is goed voor ondernemers als mensen langer willen blijven om iets te kopen of op het terras willen zitten. En groen is goed tegen de hitte. Het zijn de longen van de stad. We weten ook dat groen verpaupering tegengaat.”

Meer natuur tussen de Rotterdamse brillenshops, belwinkels en bakkers kan volgens hem heel simpel en snel. ,,Met het planten van bomen, het neerzetten van bloembakken en, als daar op de stoep geen plek voor is, met het ophangen van hanging baskets. Lantaarnpalen genoeg. Rotterdam heeft een eigen stadskwekerij, dus dat is makkelijk. Hoe mooi zou het zijn als we de winkelstraten nog voor het songfestival een veel vriendelijkere, groene uitstraling kunnen geven?”

Pup Max
Het Rotterdamse gemeenteraadslid kwam op het idee tijdens de wijkbezoeken die hij sinds kort samen met zijn jonge pup Max voor zijn partij aflegt. ,,Een ondernemer in de Lusthofstraat in Kralingen wees mij erop en inderdaad, overal is het hetzelfde liedje: kille winkelstraten. Terwijl je woonstraten juist ziet opknappen door de aanleg van geveltuintjes zoals in de Provenierswijk.”

De oppositiepartij heeft hierover inmiddels een balletje opgeworpen bij het Rotterdamse stadsbestuur, door middel van schriftelijke vragen. ,,Ik stel voor een pilot te houden in vier, vijf straten die zichzelf kunnen aanmelden voor de ‘groenste winkelstraat van Rotterdam’. Dit college wil er 20 hectare groen bij. Nou, neem die winkelstraten maar mee.”

Politiek scoren
De Kralingse Lusthofstraat grauw en kil? Ja, maar niet bij bloemist ‘t Bolletje voor de deur. Daar bij het statige hoekpand is het voor de deur één grote bloemenzee.  Alleen wordt die elke avond naar binnen gehaald.  Eigenaar Rogier Voorwinde van ‘t Bolletje ziet het wel zitten, meer natuur in zijn winkelstraat.

,,Zet ze maar neer of hang ze maar op aan de lantaarnpalen. Dan ziet het er gelijk leefbaarder en aantrekkelijker uit’’, weet hij. De groenkenner plaatst wel kanttekeningen: ,,Het moet goed onderhouden worden. En dat zal, in deze tijd waarin de gemeente het onderhoud steeds verder terugschroeft, niet makkelijk zijn. En je moet alle fietsen weghalen, anders is er geen plek. Ik vind het een lovenswaardig streven, misschien politiek snel scoren, maar ik zou zeggen: werk het verder uit. De stad kan wel wat meer groen gebruiken.”

Laatste nieuws