Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 13 september 2019

‘Goed onderzoek naar Lekker Fit!’


Bron: De Telegraaf, 13 september 2019. Door Maarten Ritman.

Er moet gericht onderzoek komen naar de effectiviteit van het Rotterdamse Lekker Fit! programma. Dat wil Leefbaar Rotterdam.

Eerder dit jaar stelde raadslid Caroline van Aalst schriftelijke vragen over de kosten en baten van het programma. De beantwoording stemt echter niet tevreden, zeker niet nadat op verzoek van Leefbaar Rotterdam meerdere econometriestudenten alle cijfers en onderzoeksresultaten hebben doorgenomen.

“Ze hebben de cijfers gefileerd”, stelt Van Aalst. Er zou geen sprake zijn geweest van een representatieve controlegroep bij de Shuttle Run Test on interventie- en controlescholen en ‘een positief effect van Lekker Fit! Op gewichtsstatus voor groep 6-8 lijkt erg onwaarschijnlijk/uitgesloten’.

Terwijl er enorm veel overheidsgeld in het programma is gepompt de afgelopen dertien jaar, meer dan honderd miljoen euro heeft Van Aalst berekend. Zelf had ze voorgesteld het programma af te schaffen omdat het nut ervan niet bewezen wordt door de gemeente.

Elke dag beginnen met een kwartiertje touwtje springen op school en fruit eten leek haar een beter, gezonder en goedkoper plan. Dat zag verantwoordelijk wethouder Sven de Langen echter niet zitten. Hij liet weten in beantwoording van haar eerdere vragen dat ‘het helaas niet zo eenvoudig is dat het voorkomen en terugdringen van overgewicht met een kwartiertje per dag touwtje springen te bereiken is’.

“Maar hij kan zelf ook niets bewijzen”, verzucht het raadslid. “Er moet gericht worden gemeten, de verschillen tussen kinderen met overgewicht op een Lekker Fit! school en een school zonder het programma. En doe dan gelijk ook een school erbij waar ze touwtje springen, dan krijgen we pas een goed beeld’.

Dossier: Caroline Aafjes-van Aalst

Dossier: Jeugd

Dossier: Sport / Recreatie

STANDPUNT: Sport en cultuur

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws