Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 14 juli 2015

‘Geld naar zorg, niet naar accountant’


Bron: AD/Rotterdams Dagblad, 14 juli 2015 - door Adrianne de Koning
Leefbaar Rotterdam zet vraagtekens bij de hoge accountantskosten van zorginstellingen Aafje en Careyn. “Het geld voor de zorg moet naar de handen aan het bed en niet naar een accountant,” stellen raadsleden Michel van Elck en Gerben Vreugdehil.

Bij het doorspitten van de jaarverslagen van zorginstellingen die in Rotterdam zijn gevestigd, viel Leefbaar de grote verschillen tussen de kosten voor de accountants op. Zo stegen de kosten bij Aafje in 4 jaar tijd met 235 procent tot 425000 euro ‘terwijl de omzet maar een relatief lichte stijging laat zien.’

Bij Careyn, een van de grotere zorgorganisaties van Nederland, lopen de kosten op tot 1,1 miljoen euro. Bij andere Rotterdamse instellingen zijn de kosten minder. Bij het grotere Laurens liggen de accountantskosten bijvoorbeeld aanmerkelijk lager dan bij Aafje. Leefbaar vindt het goed dat accountantskantoren de jaarrekening moeten controleren, maar vindt ook dat geld voor zorg zo veel mogelijk naar de zorg moet gaan.

De lokale partij wil weten wat het gemeentebestuur van de cijfers vindt. Ook zou de wethouder het gesprek moeten aangaan met Aafje en Careyn over de reden van de hoge kosten. “Wellicht hebben de organisaties problemen rondom de administratieve organisatie, gaat er door de bureaucratie in de zorg veel geld verloren of brengt de accountant hogere tarieven in rekening.”

Zie ook:
- Schriftelijke vragen geld naar handen aan het bed in plaats van naar de accountant

Dossier: Gerben Vreugdenhil

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws