Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 21 augustus 2020

Geheime informatie Boijmans is een doofpotpoging


Bron: Dagblad010. Door: Geert Koster

Vanaf medio april fiets ik een à twee keer per week van Rotterdam naar Den Haag om op kantoor te zijn. Geen pak met pochetje en nette schoenen aan, maar een oud poloshirt, een trainingsbroek met Nike Air Max eronder. Meer Maaskantje dan het Weena, zeg maar. Tijdens de ruim 25 kilometer durende fietstocht heb ik voldoende tijd om na te denken over de zaken waar we ons mee bezig houden in de Gemeenteraad.

Een van die onderwerpen is bijvoorbeeld de bekostiging van de verbouwing van Museum Boijmans van Beuningen. 169 miljoen voor de noodzakelijke verbouwing en - willen we als Rotterdam echt uitpakken - dan nog eens ongeveer 40 - 50 miljoen voor het ambitieuze scenario. Een prachtig ontwerp daarvoor van architecte Francine Houben hebben wij inmiddels gezien.

Eerst zou dat bedrag door de Stichting Droom en Daad worden opgehoest en later door de Bankgiroloterij. Lang verhaal kort, dat ging allemaal niet door en het geld dat nodig is om het ambitieuze scenario te bekostigen, is er nu niet. 

Tijdens de fietstocht kom ik allerlei personen tegen, die mij - in de snelheid van het voorbijgaan - bekend voorkomen. Zo zie ik weleens een Rotterdamse rechter op de fiets, iemand bij Overschie die op Wim Pijbes van Droom en Daad lijkt en ook iemand die verdacht veel weg heeft van Sjarel Ex, de directeur van Boijmans. Mij herkennen ze overigens niet, wellicht door mijn ongebruikelijke outfit.

Ik had me voorgenomen om niemand aan te spreken tijdens de fietstocht, maar na het lezen van een interview in NRC kon ik mij niet bedwingen.

In dit artikel werd de directie van Boijmans gevraagd waarom de financiering van het ambitieuze scenario maar niet lukte en zowel de gesprekken met Droom en Daad als die met de loterij zijn mislukt. Hierop volgde een nietszeggend antwoord.

Ik hield Sjarel Ex aan.

‘Meneer Ex, mag ik u wat vragen?

Wat bedoelt u in NRC met “Maar bij een fusie moeten de voordelen voor alle partijen wel in balans zijn. En dat was niet helemaal duidelijk hier.”

Er was geen sprake van een fusie: u zou een bedrag van ongeveer 40 miljoen krijgen. Dan kunt u zich toch voorstellen dat deze partij invloed wil hebben op de uitgaven?

Meneer Ex, Droom en Daad wilde twee commissarissen in de raad van toezicht die zeven personen telt.* Dat is toch niet de meerderheid?

Of heeft u geen vertrouwen in uw voorzitter van de raad van toezicht? Die moet dit toch kunnen managen?

Meneer Ex, u weet dat wij in de Gemeenteraad vertrouwelijk geïnformeerd zijn over hetgeen is gebeurd.

Hier, ik lees even voor wat nestor Robert Simons hierover gezegd:

“Tijdens een geheime raadsvergadering heeft de burgemeester en wethouder Kasmi informatie over het museum Boijmans van Beuningen gedeeld met de aanwezige raadsleden.

Onze handen zijn gebonden door de geheimhouding.

Deze stemverklaring gaat over de impact die deze informatie heeft gehad en nog steeds heeft op mij en mijn collega raadsleden van Leefbaar Rotterdam die bij deze vergadering aanwezig waren. Wij hebben deze informatie als schokkend ervaren. Gezien de aard van de informatie vinden wij het nog schokkender dat er schijnbaar niets gebeurt. Dit gaat in tegen ons rechtvaardigheidsgevoel, dit gaat in tegen alles waar wij voor staan, dit gaat in tegen de kernwaarden van onze samenleving. Zo ervaren wij deze gang van zaken.

Achteraf kunnen wij geen andere conclusie trekken dan dat deze geheime vergadering niets anders was dan een ordinaire doofpot.

Het is aan de burgemeester en wethouder Kasmi om deze informatie alsnog publiekelijk te delen.

Wij als volksvertegenwoordigers zijn monddood gemaakt en kunnen slechts met onze voeten stemmen en zullen vanaf nu tegen alle ontwikkelingen van Boijmans van Beuningen stemmen als signaal naar dit college.”

Dan kunt u toch niet wegkomen met een kort zinnetje dat “de voordelen voor alle partijen wel in balans” moeten zijn?

O ja, meneer Ex, ik vertrouw erop dat de waarheid wel aan het licht komt!

Daar hebben we in Rotterdam genoeg goede journalisten voor, toch Leon van Heel, Eppo Konig, Antti Liukku, Maarten Ritman, Jan D. Swart en Jan Roelof Visscher?**

Want wij van Leefbaar Rotterdam gaan niet lekken uit een geheime vergadering!

Meneer Ex, wie denkt u dat het ambitieuze scenario nu in deze Corona-tijd gaat bekostigen?

De Gemeente Rotterdam soms?

Weet u niet dat Dennis Tak van de PvdA bijna de gehele opbrengst van de Eneco verkoop wil spenderen aan zonnepanelen en zelfs 300 miljoen aan Stedin?

U weet toch dat Rotterdam - als het aan Arno Bonte en Stephan Leewis van GroenLinks ligt - straks geen grote havenbedrijven meer heeft die u kunt sponsoren, behalve wellicht duurzame sojasaus-fabrikant Tomasu?

Geef eens antwoord, meneer Ex: wie gaat dit ambitieuze scenario dan bekostigen?’

Nog steeds geen antwoord.

Nog iets, meneer Ex

‘Meneer Ex, wat is dat trouwens met Boijmans op Zuid. U kwam twee miljoen tekort. Was er werkelijk geen grote partij die dat wilde sponsoren? U heeft toch niet ruzie met alle filantropen?

Nu zitten we tot 2026 zonder vaste museumruimte. Waarom zijn wij als Gemeenteraad niet over dit beperkte tekort geïnformeerd? ***

O ja, nog iets, meneer Ex, het museum is gesloten tot 2026, waarom vraagt u voor de komende cultuurperiode toch 10,7 miljoen subsidie per jaar en dus 1 miljoen per jaar meer dan het huidige bedrag?’

U als lezer voelt mijn enthousiasme. Op dat moment was niet duidelijk wat meneer Ex ervan vond. Behalve wat gebrabbel kwam er geen reactie.

Maar goed, een museumdirecteur spreek ik niet dagelijks, dus ik ging nog even door.

‘Nog iets meneer Ex. U gaat in 2024 met pensioen en zal de opening van het gerenoveerde Boijmans aan de nieuwe directeur moeten laten.

Vindt u niet dat u, net als iedere andere museumdirecteur, maar een voorbijganger bent? Boijmans is van de Rotterdammer. Boijmans is bovendien gebouwd op genereuze schenkingen van particulieren. Uw belang gaat toch niet boven het museum?

Wie kent immers nog de oude directeur van Boijmans, Chris Dercon?

Ja: u.

U breekt ook maar meteen de glazen voorgevel af - opgeleverd in 2003, kosten 17 miljoen - die Dercon liet bouwen.

Vindt u het gek dat de architecten Robrecht en Daem hier vraagtekens bij zetten?

Waarom laat u de verbouwing niet aan een nieuwe, enthousiaste directeur die wel filantropen kan enthousiasmeren voor een serieuze bijdrage? Waarom wilt u per se over uw graf heen regeren?

Kom, geef eens eerlijk antwoord meneer Ex.’

En eindelijk er kwam een reactie. ‘potverdimme, ik ben niet die meneer Ex en ik weet niets van Boijmans.’

En weg fietste de ‘Sjarel Ex-lookalike’.

Toen ben ik maar op mijn fiets gestapt, ben naar huis gereden en heb dit stukje getypt, in de hoop dat de echte Sjarel Ex het alsnog leest en antwoord geeft.


* https://nos.nl/artikel/2285017-geen-invloed-dus-geen-miljoenengift-voor-museum-boijmans.html

** excuses aan wie ik vergeten ben.

*** misschien moet ik deze vraag maar aan wethouder Kasmi stellen.

Laatste nieuws