Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 11 juni 2020

Geen zonnepark in de Rijnhaven


Bron: De Telegraaf. Door: Geert Koster

Het enorme drijvende zonnepark in de Rotterdamse Rijnhaven gaat niet door.

Het futuristische ontwerp had vorig jaar al aangelegd moeten worden. Er zouden een krappe vierduizend zonnepanelen komen op het water om honderden Rotterdamse huizen te voorzien van schone stroom. Alleen gaat dat duurzame feest niet door. Er zijn enorme bouwplannen voor de Rijnhaven en die gaan niet samen met het zonnepark, zo laat wethouder Arno Bonte weten in een schrijven aan de gemeenteraad.

„Doordat de gebiedsontwikkeling van de Rijnhaven steeds meer en sneller vorm ging krijgen, was duidelijk dat daar geen permanente plek voor het drijvend zonnepark zou zijn en ook een tijdelijke ligging van te korte duur zou zijn om het rendabel te kunnen laten zijn.”

Er is gezocht naar andere plekken om het zonnepark kwijt te kunnen maar omdat de bouwhonger nog lang niet gestild is, kon er geen geschikte plek worden gevonden. „Ook in andere stadshavens is in de nabije toekomst planontwikkeling beoogd.” Het bureau Mothership gaf leiding aan het ontwerp en uitvoering maar nadat de gemeente geen alternatieve locatie kon bieden met een garantie dat het zonnepark er minimaal twaalf jaar kon liggen heeft het bedrijf de stekker uit de plannen getrokken.

Bonte gaat nu inzetten op duurzame energie op daken op Zuid. De werktitel is al aangepast. ’Drijvend zonnepark Rijnhaven wordt Zon op Zuid in de strijd tegen energiearmoede’. „Het is van belang om, mede met het oog op de aankomende economische crisis, Rotterdammers zo snel mogelijk te laten profiteren van goedkopere duurzame energie. Rotterdammers op Zuid met een kleine beurs en zonder eigen dak krijgen zo een laagdrempelige gelegenheid om mee te doen aan de energietransitie.”

Daar is Leefbaar Rotterdam blij mee. De partij diende een motie in om zonneparken op water tegen te gaan en het alleen op daken te doen. „Die motie werd verworpen. Fijn dat het toch niet op water gaat gebeuren”, reageert raadslid Geert Koster. Hij is niet te spreken over de financiële gevolgen. Er zou volgens de partij 177.000 euro zijn verdampt en het is onduidelijk waar dit aan uit is gegeven.

Laatste nieuws