Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 18 januari 2019

‘Geen zakgeld voor asielzoeker’


Bron: De Telegraaf, 18 januari 2019. Door Maarten Ritman.
De Rotterdamse opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers moet sober worden opgezet en van zakgeld mag geen sprake zijn.

Dat bepleit Leefbaar Rotterdam. Raadslid Michel van Elck dient schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur om te voorkomen dat de uitgeprocedeerde asielzoekers net als in Rotterdam, waar ook een van de vijf Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers (LVV) komt, worden vertroeteld en ‘beloond voor illegaliteit en fout gedrag’. De vijf steden waar zo’n voorziening komt mogen deels zelf invulling geven aan de opvang. “De vooruitzichten zijn schrikbarend, vindt Van Elck. “Zo heeft Amsterdam besloten om maandelijks honderden euro’s te verstrekken aan illegalen, die daar ook nog eens een heuse ‘casemanager’ krijgen toegewezen”.

Een dergelijk scenario moet voorkomen worden in Rotterdam, stelt Van Elck. “Het is al vreselijk dat er van die valse hoop-paleizen komen in onze stad op kosten van de belastingbetaler. Laat staan dat deze illegalen, die parasiteren op de samenleving, net als in Amsterdam straks ook nog eens zakgeld krijgen”. Zijn partij Leefbaar Rotterdam heeft zich zwaar verzet tegen de komst van het LVV, een ;Bed, Bad, Brood 2.0’. Dat standpunt kreeg weinig steun in de gemeenteraad. “Een dramatisch besluit waarmee de postcodekanjer voor illegalen de komende jaren op Rotterdam valt”.

Leefbaar Rotterdam snapt niet waarom de afgesproken spelregels telkens met voeten worden getreden. “Wanneer wordt in dit land nu eindelijk eens geaccepteerd dat afwijzing en terugkeer ook bij de spelregels van de asielprocedure horen?” Hij wil inzichtelijk gemaakt krijgen hoe straks het verloop is in het LVV. “Er moet maandelijks inzicht komen in hoeveel illegalen er in de opvang zitten, hoeveel er daadwerkelijk zijn teruggekeerd naar het herkomstland, hoeveel er de voorziening verlaten hebben en van de radar zijn verdwenen en hoeveel kansloze asielzoekers er naar Rotterdam komen vanwege de aanzuigende werking door de komst van een LVV.”

Daarnaast eist het Leefbaar Rotterdam-raadslid dat bij toenemend geweld van asielzoekers, ook door de uitgeprocedeerde, de garantie van het college dat er zal worden ingegrepen. Bij het AZC in Beverwaard zijn steeds meer geweldsincidenten, in het Detentiecentrum Rotterdam zijn personeelsleden eerder aangevallen door agressieve vreemdelingen. De directie van het Detentiecentrum Rotterdam heeft begin van dit jaar aangifte gedaan vanwege mishandeling nadat een groep Noord-Afrikanen zich massaal stortte op het personeel toen er gericht naar drugs werd gezocht.

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Laatste nieuws