Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 17 juli 2018

‘Geen vreemdelingenopvang meer in stad’


Bron: De Telegraaf, 17 juli 2018. Door Maarten Ritman.
De miljoenen kostende opvang van illegalen mag niet meer in Rotterdam worden gedaan. Dat stelt Leefbaar Rotterdam.

Het vorige kabinet besloot drie jaar terug tot vijf gemeenten die bed-, bad- en broodopvang boden voor uitgeprocedeerden. De Maasstad was daar een van. De opvang in de Pauluskerk werd alsnog als succesvol voorbeeld gezien, omdat mensen vrijwillig terug zouden keren naar het land van herkomst.

Alleen blijkt de kerk geen officiële opvang meer te doen. Er werden mensen in nood van straat gehaald. Volgens officiële cijfers die de gemeente verstrekte, was er geen enkele asielzoeker teruggekeerd in het beginjaar; volgens de kerk 39.

Het nieuwe kabinet wil de opvang aanpassen, zodat er straks acht Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen (LVV’s) komen. Daarmee moet ‘de effectiviteit van het terugkeerbeleid verbeteren’. De huidige locaties moeten plaats maken voor de LVV’s. Er wordt nu onderhandeld over de locaties van deze LVV’s, maar Leefbaar Rotterdam wil voorkomen dat Rotterdam weer een van de plekken is waar de uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak vinden.

“Rotterdam heeft door de open grenzen, door die achterlijke landelijke verdeelsleutel waarbij asielzoekers gehuisvest worden op basis van inwoneraantal, de afgelopen jaren duizenden asielzoekers moeten opvangen. Daarnaast is er een azc gekomen. Rotterdam moet nu ontzien worden”, stelt raadslid Michel van Elck. Daarom dient hij vandaag schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur waarin hij burgemeester Ahmed Aboutaleb oproept ‘zijn veto uit te spreken tegen de opvang in Rotterdam’.

De stad heeft al genoeg problemen, vindt Van Elck, de opvang zorgt alleen maar voor nog meer onrust. Van Elck noemde Rotterdam al eerder een ‘walhalla voor uitgeprocedeerde asielzoekers’ en vindt de overlast die de uitgeprocedeerde asielzoekers veroorzaken onacceptabel. “In drie jaar tijd is er nauwelijks een illegaal teruggekeerd, maar heeft de belastingbetaler in Rotterdam hiervoor wel een bedrag van bijna vijf miljoen euro moeten ophoesten”.

De hele regeling van opvang voor mensen die niet mogen blijven snapt het raadslid niet. “Het gedoogbeleid vanuit Den Haag over illegaliteit, het bieden van bed, bad en brood is één grote farce. Na afwijzing moeten illegalen direct terug naar het land van herkomst. Zolang opvang geboden wordt, is er geen enkele prioriteit om het land te verlaten en brengt dit een aanzuigende werking met zich mee”

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Laatste nieuws