Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 19 april 2018

‘Geen psychisch zieke bij oudere’


Bron: De Telegraaf, donderdag 19 april - door Maarten Ritman
Rotterdam moet met een motie vandaag worden gedwongen om geen patiënten met psychische klachten te huisvesten in verpleeghuis de Evenaar bij ouderen.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck dient vandaag de motie in. “Dit plan kan gewoon niet, de buurt is er ook op tegen. We zijn uiteraard voor opvang van mensen met psychische problemen maar niet in Oosterflank.”

Want de wijk staat al onder druk. De nabij gelegen BAVO kliniek naast het IJsselland ziekenhuis zorgt voor enorme overlast. Arno Peekel van het actiecomité tegen bijzondere doelgroepen in de Evenaar somt een deel van die problemen op.

“Die mensen komen hier dagelijks in de wijk, slaan drank in bij de supermarkt, doen overal openbaar hun behoefte zowel via de voor- als achterkant en ook in speeltuintjes. Ze vallen kinderen lastig, bedreigen ouderen.”

Tocht denkt de gemeente dat 35 mensen met psychische problemen erbij in de wijk geen problemen op gaat leveren. Met een beheercommissie en een klankbordgroep moet worden voorkomen dat het leidt tot ‘overlastsituaties die onverantwoord zijn’.

Er is een grote vraag naar opvangplek, Rotterdam vangt voor de regio op, stelt Van Elck. “Alle opvang zit zowat in Rotterdam, maar in Lansingerland en Krimpen aan den IJssel zit zo goed als niks. Het moet eerlijker worden verdeeld.”

Los daarvan vindt hij het onacceptabel dat de ouderen worden geconfronteerd met psychische klachten. “Ze moeten gewoon ongestoord kunnen genieten van hun oude dag.” Het gaat erom spannen of er genoeg steun is voor zijn motie in de gemeenteraad, denkt Van Elck.

“Er zijn ook andere partijen bezig met een motie maar die gaat dan meer in op het proces, terwijl die van Leefbaar Rotterdam oproept helemaal geen psychische patiënten te plaatsen in de Evenaar.”, weet Peekel.

Ondanks 1250 handtekeningen op een petitie tegen de komst wil verantwoordelijk wethouder Sven de Langen toch het plan doordrukken. Peekel hoopt op politieke steun op de motie. “Laat ze gewoon kijken naar wat het beste voor Oosterflank is en geen spelletjes spelen rond een nieuwe coalitie. Daarom steunen wij ook Leefbaar Rotterdam, want dan komen er geen psychische patiënten. Als er opnieuw naar het proces wordt gekeken, dan komen ze er alsnog.”

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws