Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 23 september 2020

Geen mailadres, wél flyers en visitekaartje voor Rotterdamse wijkagent: ‘Dit is onvoldoende’


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Eric Oosterom

De politie in Rotterdam gaat posters, flyers en visitekaartjes maken om haar wijkagenten meer bekendheid te geven. Persoonlijke mailadressen van de dienders komen níet online te staan.

Pasfoto’s van alle wijkagenten op de politiewebsite en directe mailadressen om ze te kunnen benaderen: het kan de kloof tussen Rotterdammers en dienders verkleinen, zei Leefbaar Rotterdam twee jaar geleden bij de lancering van het idee.

Fractievoorzitter Joost Eerdmans vond de wijkagent te onzichtbaar. Bovendien hekelde hij de algemene nummers en formulieren op de website van de politie. ,,Waarom verstoppertje spelen?” vroeg het raadslid zich af.

Vrijwel de gehele gemeenteraad was het met hem eens, waarna burgemeester Ahmed Aboutaleb de Rotterdamse korpsleiding vroeg om het plan te bekijken. Dat is nu gebeurd. De conclusie: persoonlijke mailadressen komen niet op de website te staan, pasfoto’s in veel gevallen wél.

Fanatiek
Aboutaleb schrijft dat de bekendheid van de wijkagent wordt ‘verbeterd’ door andere maatregelen. Te denken valt bijvoorbeeld aan het verspreiden van flyers via de brievenbus. Ook visitekaartjes moeten helpen.

Voor Eerdmans is het niet genoeg. Hij wil per se dat agenten te bereiken zijn via hun eigen mailadres. ,,Het lijkt zoiets kleins, maar ik ben heel fanatiek op dit punt. Als wijkagent moet je bekend zijn bij de bewoners én simpel te bereiken zijn. Wat maakt het uit dat je soms misschien drie dagen op een antwoord moet wachten? Het signaal komt dan tenminste binnen. Ik ga door tot de laatste snik.”

Volgens de korpsleiding brengt het gebruik van directe mailadressen het gevaar met zich mee dat Rotterdammers geen antwoord krijgen, omdat de desbetreffende wijkagent tijdelijk afwezig is. Vandaar dat zij kiest voor een algemeen loket. Wel belooft de politie de ‘contactopties’ dit jaar ‘duidelijker en laagdrempeliger’ te maken.

Laatste nieuws