Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 10 april 2019

‘Geen jeugdzorg omdat geld nog sneller op is’


Bron: De Telegraaf, 10 april 2019. Door Maarten Ritman.

Het budget voor de gespecialiseerde jeugdzorg in Rotterdam is al op waardoor probleemjongeren niet behandeld worden en op straat rondlopen.

Dat stelt Tanya Hoogwerf, raadslid van Leefbaar Rotterdam. Eind vorig jaar trok ze al aan de bel bij het Rotterdamse stadsbestuur omdat het geld dat jaar voortijdig op was. Het jaar duurde ruim twee maanden te lang.

Voor dit jaar dreigde een tekort van vijftien tot twintig miljoen euro voor de samenwerkende gemeenten, waarbij Rotterdam is aangesloten. Een ’bedelbrief’ richting voormalig Rotterdams wethouder en huidig minister Volksgezondheid Hugo de Jonge moest soelaas bieden.

Er is echter geen extra geld vrijgemaakt. Volgens betrokkenen uit het werkveld is het geld nu al op. Daardoor dreigen honderd tot honderdveertig probleemgevallen van de radar te verdwijnen, zonder dat ze de broodnodige zorg krijgen om te voorkomen dat ze verder ontsporen, zo is de overtuiging van Hoogwerf.

Ze had schriftelijke vragen gesteld. Verantwoordelijk wethouder Judith Bokhove gaf echter aan ’niet op de hoogte te zijn van trajecten die worden stopgezet als gevolg van budgettekort’.

Er zijn vorig jaar extra middelen beschikbaar gesteld voor jeugdhulp omdat ’het onwenselijk is als jongeren die hulp nodig hebben niet behandeld worden’. Het college beloofde te ’zullen bewaken dat passende hulp wordt en blijft geboden’.

„Instanties zijn verbijsterd door de antwoorden die de wethouder heeft gegeven”, briest Hoogwerf. „Het lijkt wel of we in twee verschillende werelden leven. Er worden onverantwoorde risico’s genomen door jongeren op straat te laten rondlopen zonder behandeling.” Het gaat om jongeren die die door de rechter zijn verplicht een traject in te gaan, tot jongeren die dreigen te radicaliseren. Van ’seksuele roofdieren’ tot potentiële jihadisten, zegt Hoogwerf.

Na een rondje in het werkveld, en de informatie dat het geld alweer op is voor dit jaar waardoor er geen behandelingen zijn, én de in haar ogen waardeloze beantwoording van haar eerste schriftelijke vragen heeft ze nieuwe vragen ingediend.

Ze wil graag weten waarom het stadsbestuur ontkent dat er ’ zeer gevaarlijke jongeren onbehandeld rondlopen’. „Welke reden zouden deskundigen uit het veld hebben om hierover onwaarheden te vertellen”, vraagt ze zich af.

Want Bokhove was stellig in haar antwoord op de eerste set vragen. „Wij hebben er vertrouwen in dat passende hulp wordt geleverd en ontvangen geen signalen dat specialistische hulp niet wordt geleverd.” Hoogwerf eist maatregelen om de in haar ogen gevaarlijke situatie per direct te beëindigen en vraagt om een spoedbehandeling van haar nieuwe vragen. „Er is geen tijd meer om weer te verstoppen of weg te duiken.”

Laatste nieuws