Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 29 juli 2016

‘Geen Hamasconferentie in Rotterdam’


Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf heeft aan het stadsbestuur vragen gesteld over de conferentie Palestinians in Europe, die volgend jaar van plan is neer te strijken in Rotterdam. Leefbaar is bezorgd over de komst van de conferentie. De organisatie zou banden hebben met terreurbeweging Hamas. Ontoelaatbaar vindt Hoogwerf.

Banden Hamas
Het is na de editie van 2007 de tweede keer dat de conferentie Rotterdam aandoet. Destijds lag de organisatie in handen van het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS) van voorzitter Abou Rashed. Rashed wordt door Israël als een sleutelfiguur voor Hamas in Europa gezien en was tevens betrokken bij de stichting Al Aqsa, die ontmanteld werd als onderdeel van de rechtszaak tegen de Holy Land Foundation in verband met de grootscheepse financiering van Hamas. Hierna werd onder de naam ISRAA de Hamas-propaganda voortgezet. De vriendschap met deze terreurclub werd in 2007 onderstreept door het uitnodigen van Hamas-leider Haniyeh, die destijds echter naar een visum kon fluiten.

Schriftelijke vragen
Hoogwerf: “Hamas, met een handvest dat oproept tot vernietiging van de Staat Israël en het uitroeien van de Joden, lijkt zich de laatste tijd nadrukkelijk in Rotterdam te manifesteren. Daar baart ons grote zorgen. Een conferentie gelieerd aan deze terreurbeweging, is ontoelaatbaar.” Hoogwerf wil van het stadsbestuur weten of het net als Leefbaar Rotterdam vindt dat deze club niets in Rotterdam heeft te zoeken. Ook wil ze weten welke mogelijkheden het stadsbestuur heeft om de conferentie tegen te werken. Zo wil ze uitgesloten hebben dat organisaties of instellingen die subsidie ontvangen, betrokken raken bij de conferentie.

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Laatste nieuws