Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 29 mei 2015

Geen haatimams in Rotterdam!


Leefbaar Rotterdam en VVD willen dat het Rotterdamse stadsbestuur alle mogelijkheden aangrijpt om haatimams uit de stad te weren. Dat hebben de partijen laten weten in schriftelijke vragen aan het College. "De maat is vol. Overvol”, stelt Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf.

Bekende haatprediker
Aanleiding voor de vragen is de komst van de bekende haatprediker Tarik Ibn Ali, die volgende week in de Abou Bakr moskee in het Oude Noorden zal spreken op een inzamelingsactie voor een nieuwe moskee in Prins Alexander. Ibn Ali is onder meer in verband gebracht met het ronselen van jihadisten voor de strijd in Syrië en heeft banden met Sharia4Belgium, waarvan de leider onlangs voor jaren achter de tralies verdween.
Het is niet de eerste keer dat Rotterdam geconfronteerd wordt met radicale fondsenwervers. Leefbaar Rotterdam stelde eerder al vragen over de betrokkenheid van Ibn Ali bij het werven van fondsen voor een salafistische moskee in Schiebroek. Ook trok Leefbaar meermaals aan de bel over de betrokkenheid van de Moslimbroederschap bij inzamelingsacties in de Essalam moskee op Rotterdam Zuid.

Genoeg is genoeg
Raadslid Tanya Hoogwerf: “Genoeg is genoeg: geen haatimams in Rotterdam! Ze moeten worden geweerd, hun bijeenkomsten gedwarsboomd en de moskeeën die hen uitnodigen hard worden aangepakt. Samen met Antoinette Laan van de VVD heb ik het College gemaand om snel in actie te komen”.

Harde actie
Leefbaar Rotterdam en de VVD willen van het stadsbestuur weten welke acties ondernomen zullen worden om de komst van Ibn Ali en de bijeenkomst in de Abou Bakr moskee tegen te gaan. Ook willen de partijen weten welke bevoegdheden de burgemeester heeft om de komst van haatpredikers in het vervolg op voorhand te voorkomen. Daarnaast worden de pijlen ook gericht op instellingen die haatpredikers uitnodigen. Hoogwerf: “Wanneer zij personen met een dergelijke achtergrond een podium bieden, dan is dat veelzeggend over de moskeeën en stichtingen in kwestie”. Leefbaar Rotterdam wil dat het stadsbestuur uitzoekt hoe deze kunnen worden aangepakt. “Te denken valt aan het intrekken van de ANBI-status, het stoppen van iedere vorm van subsidiëring en sluiting van de instellingen”, aldus Hoogwerf. 

Zie ook:
- Schriftelijke vragen Baarden van Troje

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Dossier: Islam

Laatste nieuws