Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 25 april 2017

‘Geen extra opvang voor Antillianen’


Bron: De Telegraaf, 25 april 2017 - door Maarten Ritman
Leefbaar Rotterdam ziet niets in het plan van de gemeente om crisisopvang voor Antilliaanse gezinnen uit te breiden om hotelkosten te drukken. Al ze niet bij familie kunnen blijven moeten ze direct terug.

Vorig jaar was Rotterdam bijna zeshonderdduizend euro kwijt aan crisisopvang van twaalf gezinnen. Een gezin kost op jaarbasis gemiddeld 49.600 euro. In totaal hebben 94 gezinnen zich gemeld bij Rotterdam voor opvang vorig jaar, 34 daarvan uit de Antillen, De overige gezinnen komen vanuit andere landen binnen de Europese Unie (29) of daarbuiten (31).

De Maasstad is volgens de gemeente populair onder Antillianen omdat Rotterdam een van de Nederlandse gemeenten is met een grote Antilliaanse gemeenschap. ‘Daarmee oefent de stad een grote aantrekkingskracht uit op migranten uit het Carabische deel van het koninkrijk’.

“Mensen die hier op de bonnefooi naar toe komen zonder een slaapplek te regelen hebben geen kans van slagen in Nederland”, meent Leefbaar Rotterdam raadslid Michel van Elck. “Deze mensen nemen vanuit Schiphol direct contact op met Rotterdam om hier te kunnen slapen omdat ze hun aankomst niet goed geregeld hebben. Als je met je gezin op die manier naar Nederland komt dan heb je hier niets te zoeken.”

De kosten zijn mede zo hoog omdat er niet altijd plek is in de opvang waardoor gezinnen in een hotel worden doorgebracht, stelt wethouder Hugo de Jonge (Zorg). Tot verbijstering van Van Elck. “Dit kabinet heeft de verzorgingshuizen voor ouderen die ons land hebben opgebouwd gesloten; maar voor dit soort opvang voor gelukszoekers is dan ineens wel geld. Dat is de omgekeerde wereld. Uiteraard horen gezinnen, omdat hier kinderen bij betrokken zijn, niet op straat rond te zwerven, maar niet op kosten van de belastingbetaler. Bizar ook dat dat die opvang ruim 4000 euro moet kosten; dat lijkt het Hilton of het Bilderberg Parkhotel wel.”

Rotterdam gaat, om de kosten te drukken, de crisisopvang uitbreiden, zo laat de wethouder weten. “Het streven is om in de nabije toekomst voldoende opvangplekken voor gezinnen beschikbaar te hebben, waardoor plaatsing in een hotel niet meer nodig is.”

Dat plan ziet Van Elck niet zitten. “We moeten mensen zeker niet aanmoedigen. Als er extra plek komt zorgt dat voor een aanzuigende werking. Dat moeten we niet willen. Wie hier naartoe komt moet zijn verblijf zelf of anders bij familie goed regelen, wie dat niet kan of wil moet in een karige opvang bij Schiphol worden geplaatst om van daaruit linea recta terug te worden gestuurd.”

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws