Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 31 maart 2020

’Gebiedsverbod hotel-jongeren’


Bron: De Telegraaf. Door: Gerda Frankenhuis

Rotterdam - Er moeten gebiedsverboden worden opgelegd aan jongeren die zich in Rotterdam misdragen in hotels. Dat vraagt Leefbaar Rotterdam aan burgemeester Ahmed Aboutaleb, naar aanleiding van jongeren die zich afgelopen weekend misdroegen in Grand Hotel Central aan de Kruiskade in het centrum van de Maasstad.

„In Arnhem gebeurt dat al in de horeca waar veelplegers een verbod kunnen krijgen als zij de mist ingaan. Dit moet ook in Rotterdam worden ingesteld, maar dan voor hotels. Je ziet dat ze tijdens deze coronacrisis het vertier daar gaan opzoeken omdat de clubs waar ze anders naar toe gaan dicht zijn. Met een gebiedsverbod kan dat niet meer”, zegt Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf.

Vragen

De partij heeft schriftelijke vragen aan het stadsbestuur gesteld nadat in de nacht van vrijdag op zaterdag een groep van 24 jongeren, waaronder minderjarigen, de boel op stelten zette in het hotel. Zo zaten zij met meerdere personen op een kamer, gebruikten drank en drugs en stichtten brandjes in het trappenhuis. Omdat ze niet wilden luisteren naar de politie kregen ze allemaal een boete voor het overtreden van het samenscholingsverbod opgelegd.

Hoogwerf heeft signalen dat er meer van zulke feestjes in Rotterdamse hotels zijn geweest. „Het is schering en inslag. Een groep jongeren die intimiderend bij hotelpersoneel kamers opeist om daar vervolgens drugs te gebruiken en seks te hebben. Daar zaten in het geval van Grand Hotel Central ook minderjarige meisjes bij. Dat gaat verder dan alleen lak hebben aan de coronamaatregelen. Hier moet paal en perk aan worden gesteld. Er kan hier ook sprake zijn van seksueel misbruik en mensenhandel.”

Ouders

Aboutaleb liet zondag weten het hotel niet vanwege het overtreden van het samenscholingsverbod door de jongeren te hebben gesloten, maar omdat er minderjarige kinderen zijn aangetroffen. De politie heeft vervolgens de ouders gevraagd de kinderen op te komen halen.

Hoogwerf heeft lof voor de beslissing van Aboutaleb om het hotel te sluiten. Het raadslid vindt echter wel dat de gemeente meer maatregelen moet treffen in hotels die volgens haar ook al vóór het coronatijdperk werden gebruikt door jongeren om drugs te gebruiken en seks te hebben. „Daarnaast willen wij dat er een speciaal politieteam komt dat zich bezighoudt met dit soort feestjes.”

Laatste nieuws