Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 01 mei 2013

FIOD vroeg wethouder Bulgarenfraude geheim te houden


Bron: Dichtbij.nl, 29 april 2013 - door Lucette Mascini
ROTTERDAM - Wethouder Hamit Karakus heeft de gemeenteraad niet ingelicht over de fraude van Bulgaarse criminelen in Rotterdam om het onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD niet in de weg te zitten. Dat bevestigt zijn woordvoerder Ed Cornelisse.

Want zodra uitlekt dat justitie achter de criminele Bulgaren aan zit, is de kans groot dat ze er van doorgaan. Dan lukt het niet meer om de boeven in hun kraag te vatten. Afgelopen week onthulde actualiteitenrubriek Brandpunt dat Bulgaarse boeven op grote schaal valse aanvragen voor huursubsidie en zorgtoeslag indienen. Er verdwijnen op die manier vele miljoenen.

Verzonnen salaris
Het enige dat ze daarvoor hoeven te doen is naar Nederland reizen en zich hier inschrijven bij de gemeentelijke basisadministratie op een adres waar ze zeggen te wonen. Dan krijgen ze automatisch een burger service nummer. Daarmee kunnen ze de toeslagen aanvragen. Het salaris dat ze moeten invullen voor de aanvraag zuigen ze uit hun duim, staat uit een rapport van het Regionale Informatie en Expertise Centrum Rotterdam-Rijnmond (RIEC). Ze vullen het bedrag in waarmee ze de hoogste toeslagen kunnen vangen.

Leeg gepind
De belastingdienst controleert pas achteraf of de aanvraag klopt en laat de betaling meteen starten. Tegen de tijd dat blijkt dat er sprake is van oplichting zijn de Bulgaren al terug naar hun eigen land. De bankrekening waarop de toeslagen gestort waren is dan al leeg gepind.

Politie
Het rapport van het RIEC lekte uit via de website van RTL Nieuws. Daarin staat ook dat de Rotterdamse politie de zaak vorig jaar april overdroeg aan de FIOD. De wethouder was hiervan op de hoogte maar lichtte de raad niet in.
Ruim een maand later, op 31 mei 2012, besprak de wethouder een verslag van de ontwikkeling van immigranten uit Oost-Europa die in Rotterdam zijn komen wonen met de raadscommissie die erover gaat. Daarin staat niet dat een toename van het aantal Bulgaren op het zelfde woonadres de aanleiding was om nader onderzoek te doen.

Oost-Europeanen monitor
Dat is vreemd, zegt raadslid Maarten Struijvenberg van de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam. Er is tijdens die vergadering zelfs afgesproken om de Rotterdamse Oost-Europeanen monitor minder vaak met de raad te bespreken. In plaats van twee keer per jaar, verlaagde Karakus de frequentie naar een keer. ‘Daar waren wij tegen.’

Fraude
Wel zou Karakus de raad informeren als daar tussentijds aanleiding voor was. ‘En dat was deze fraude’, vindt Struijvenberg. ‘Dat had hij ook vertrouwelijk kunnen doen. Hij heeft de controle op overbewoning toen aangescherpt. Daar hebben wij mee ingestemd. Maar de werkelijke motivatie daarvoor kunnen we nu pas beoordelen.’

Reacties:


Door adrianus op 11:14 - Zaterdag, 01 juni 2013

De Gemeenteraad is erg naïef want er wordt nauwelijks gekeken naar EUROPA. Zonder deugdelijke aanpassing van het Sociale Stelsel naar lokaal arbeid- en woonverleden zal de invasie ENORM toenemen. In afwachting
daarvan neemt de gezelligheid toe.


Door M. Struijvenberg op 20:58 - Maandag, 06 mei 2013

Beste Nazz,

Dank voor de input. Ik heb de volgende vragen vandaag ingediend: http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/new/comments/bijstand_eu_onderdanen/


Door Nazz op 0:52 - Zaterdag, 04 mei 2013

Mag ik jullie een bizar probleem aangeven dat hiermee te maken heeft? Het is echt te belachelijk voor woorden maar ik heb het meermalen gecheckt via de mensen van sozawe en het is echt zo. Meneertje Florijn komt zo veel miljoenen tekort en dit is een mooi voorbeeld van waarom ie zo veel tekort komt:

Ik ben een Nederlander, geboren en getogen Rotterdammer, en ik heb momenteel een bijstandsuitkering. Niet voor me lol, 20 jaar staand werk in de horeca en kapotte knie, helaas.

Ik heb nu een vriendin uit Roemenië. Dit land zit in hetzelfde schuitje als de Bulgaren. Mogen hier zijn, alleen niet werken zonder vergunning.

Maar als ik mijn vriendin op mijn adres zou inschrijven, wordt mijn uitkering zonder problemen omgezet in een uitkering voor een paar. Dan ga je dus van ongeveer 700 naar ongeveer 1200 per maand. En het enige dat er moet gebeuren is dat zij op mijn adres ingeschreven moet staan. Voor de zekerheid kan ik wat vrouwenkleren in een kast van me dumpen, gecontroleerd wordt er toch niet.
Wij weigeren dit op deze manier te doen, maar het is heel aannemelijk dat anderen dit wel doen, al dan niet via die MOE-maffia. Hier is nog nooit iets over gezegd in de media, en meneer Florijn zich maar afvragen waarom ie zoveel geld tekort komt. Mijn vriendin en ik zouden zo makkelijk kunnen frauderen en geen haan die erom kraait. Dus ik vermoed dat dit ook al veel gebeurt.

De vrouwen die in de prostitutie en het animeerwerk werken komen tegenwoordig vaak uit Roemenië en Bulgarije. Zij vestigen zich hier en worden via hun bazen ergensn geplaatst op kamers. Soms moeten zij zich ook laten inschrijven op een adres. Dan krijgt die hoofdbewoner van zo huis waar ze een kamer in huren (ze betalen ongeveer 250-300 per maand en zijn dan ook verplicht het huishouden te doen) ongeveer 400-500 euro per maand extra voor ze, terwijl de vrouwen dat niet weten.

Kan de LR fractie hier vragen over stellen? Het liefst met RTV Rijnmond erbij, want dit is toch wel een publieke schande, dat er in Rotterdam mensen een voedselbank nodig schijnen te hebben terwijl ik zo naar de stadswinkel kan stappen om iemand in te schrijven en er minimaal 400 per maand aan te verdienen op een legale wijze, omdat het tegendeel niet bewezen kan worden. Ik ben een Rotterdammer, een law-abiding-citizen in goed Nederlands, en ik vind dit een schande.


Door d j weisbeek op 13:25 - Vrijdag, 03 mei 2013

Geef alleen een BSN nummer als je Nederlander bent
dan is het probleem met de toeslagen opgelost.

Dossier: Maarten Struyvenberg

19 januari 2017 De tegenprestatie werkt

Dossier: Midden- en Oost-Europeanen

Laatste nieuws