Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 11 december 2020

’Fietsmaatje ook in Rotterdam’.


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman

Het project Fietsmaatjes, voor mensen met een beperking, moet ook in Rotterdam worden ingevoerd. De gemeente moet zich hiervoor hard maken, stelt Leefbaar Rotterdam.

Het project is simpel opgezet: vrijwilligers gaan een rondje fietsen met mensen met een beperking. Wie zelf niet kan fietsen, door bijvoorbeeld slecht ter been, blind of dement te zijn, kan weer rondrijden.

Dat is mogelijk dankzij een elektrisch ondersteunde duo-fiets. De vrijwilliger is er voor het ’zware werk’, de mee-fietser mag ook meetrappen maar hoeft dit niet te doen. Het idee is acht jaar geleden verzonnen en sindsdien breidt het aantal gemeenten waar het ook aangeboden wordt gestaag uit.

„Dit is een fantastisch initiatief dat naast beweging, buitenlucht en plezier ook bij kan dragen aan meer contact en het tegengaan van eenzaamheid voor mensen met een beperking”, is Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck lyrisch.

Hij dient daarom vragen in bij het stadsbestuur waarin hij ervoor pleit dat de gemeente zich gaat inspannen om zich aan te sluiten bij Fietsmaatjes. „Wij willen dat het stadsbestuur zich inspant om dit prachtige project ook in Rotterdam op te starten. Door het verstrekken van subsidie of inzet van andere middelen.”

Het raadslid heeft begrepen dat waar Fietsmaatjes is gelanceerd, de gemeente veelal de initiatiefnemer en aanjager is van het initiatief.

„Ik heb indrukwekkende verhalen gehoord van mensen met een visuele beperking die nog nooit op een fiets hadden gezeten tot mensen met dementie die genieten van het duo-fietsen, de gesprekjes en de buitenlucht.”

Laatste nieuws