Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 11 april 2018

‘Erken buitenlandse invloed Essalam’


Bron: De Telegraaf, 11 april 2018 - door Maarten Ritman
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam moet erkennen dat de buitenlandse invloeden bij de Essalam moskee problematisch zijn. Dat eist Leefbaar Rotterdam. Raadslid Tanya Hoogwerf heeft schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur nadat signalen naar buiten zijn gekomen dat de financier van de moskee bepaalt wie er wel en niet mocht spreken.

Een gematigde Nederlandse imam werd terzijde geschoven ten faveure van een buitenlander die betrokken is bij de Moslimbroederschap.

De burgemeester heeft in een reactie via zijn woordvoerder laten weten dat ‘er van buitenaf geprobeerd is invloed uit te oefenen op activiteiten in de moskee’. Tot verbazing van Hoogwerf.

“Niet vanwege het nieuws, want al jaren waarschuwen we voor het giftige ‘wie betaalt, bepaalt-principe. Maar tot op heden werd stelselmatig de buitenlandse invloed ontkend door de burgemeester of was het geen zaak voor de gemeente”, zegt Hoogwerf.

Zo liet Aboutaleb na eerdere schriftelijke vragen over een interne machtsstrijd met de moskee en financiers weten dat het gaat om ‘interne aangelegenheid’.

“Wat is er feitelijk veranderd? Is er nieuwe informatie beschikbaar waarop de burgemeester zich baseert? Of is de burgemeester van mening veranderd? Als er al nieuwe informatie is zou ik graag willen weten waarom dat niet met de gemeenteraad is gedeeld”, stelt Hoogwerf.

Dossier: Tanya Hoogwerf

PROFIEL: Tanya Hoogwerf

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Islam

Laatste nieuws