Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 01 augustus 2017

‘Enkeltje voor asielcharlatans’


Bron: De Telegraaf, 1 augustus 2017. Door Maarten Ritman.

Alle Eritrese vakantiegangers die vanuit Rotterdam op vakantie zijn gegaan naar hun ontvluchte thuisland moeten het land worden uitgezet. Leefbaar Rotterdam wil de reisgegevens van een reisbureau hebben daarvoor.

Al lange tijd is Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck bezig Eritreeërs die ‘vakantie vieren’ in hun eigen land te weren. Hij vindt het onbegrijpelijk dat iemand zijn land ontvlucht omdat het er onveilig is en na een succesvolle asielaanvraag er jaarlijks vakantie viert.

“Het is een schaamteloze gang van zaken en het ondermijnt de geloofwaardigheid van het asielbeleid als asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen vervolgens doodleuk op vakantie gaan naar hun herkomstland”, stelt het raadslid. Het frustreert hem dat ondanks de vorig jaar aangekondigde maatregelen door staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) er nog geen enkele Eritreeër met verblijfsvergunning is opgespoord die is teruggegaan naar het eigen land. Van Elck noemt het ‘een bizarre situatie’.

Zeker omdat in Rotterdam het reisbureau Red Sea Travel gouden zaken doet met vakanties naar Eritrea. Elke zomer worden er duizend tickets verkocht aan Eritreeërs die op familiebezoek gaan. En uit cijfers van de Eritrese overheid blijkt volgens Van Elck dat wereldwijd jaarlijks zestigduizend Eritreeërs terugkeren tijdens zomervakantie. 

De oplossing is simpel in zijn ogen. “Leefbaar Rotterdam wil dat de administratie van reisbureau Red Sea Travel wordt doorgelicht om na te gaan welke Eritrese asielzoekers vrolijk vakantie vieren in het land dat ze zogenaamd ontvlucht waren”. Hij richt zich op Eritreeërs in de Maasstad en wil aan de hand van de geboekte reizen achterhalen hoeveel in Rotterdam woonachtige Eritrese asielzoekers de afgelopen vijf jaar via Red Sea Travel op vakantie zijn gegaan.

Een kleine controle met de lijsten van statushouders moet inzicht geven wie vakantie heeft gevierd in het ‘onveilige thuisland’. Alle gesnapte Eritreeërs moeten Van Elck hun tijdelijke verblijfsvergunning inleveren. “Deze asielcharlatans kunnen wat mij betreft direct weer hun koffer pakken. Maar dan voor een enkele reis naar Eritrea”.

Als de gemeente niet zelf de bedrijfsgegevens op kan vragen, dan moet dat via het ministerie van Veiligheid en Justitie worden geregeld. Want Van Elck denkt met deze oplossing op eenvoudige wijze de fraudeurs eruit te halen. Het bevreemdt hem wel dat niemand er nog eerder aan heeft gedacht.

“Het is natuurlijk bizar dat staatssecretaris Dijkhoff niet één terugreizende Eritreeër heeft kunnen opsporen terwijl hier in Rotterdam een reisbureau is gevestigd dat in de zomer meer dan duizend tickets verkoopt aan deze asielcharlatans”.

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Laatste nieuws