Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 04 april 2017

‘Enkele reis asielcharlatan’


Bron: De Telegraaf, 4 april 2017 - door Maarten Ritman
Het uitgavenpatroon van asielzoekers in Rotterdam moet door de gemeente worden gecontroleerd. Wie gesnapt wordt op vakantie in land van herkomst moet Nederland worden uitgezet.

Het is Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck al jaren een doorn in het oog. Mensen ontvluchten hun land omdat het er onveilig is, maar eenmaal gevestigd in Nederland gaan statushouders jaarlijks op vakantie naar hun land van herkomst.

Vooral Eritreeërs maken zich hier volgens Van Elck schuldig aan. „Ze krijgen vrijwel standaard een verblijfsvergunning vanwege het wrede regime. Maar ze zitten bijna allemaal in de bijstand in Nederland en gaan op kosten van de belastingbetaler op vakantie naar hun thuisland.”

Hij noemt ze dan ook ’asielcharlatans’. Nu bekend is geworden dat er in 2015 van niet één Eritreeër de verblijfsvergunning is ontnomen, moet Rotterdam zelf aan de bak, meent Van Elck.

Hij wil inzichtelijk krijgen hoeveel Eritreeërs op vakantie naar het thuisland gaan. „Leefbaar Rotterdam wil dat Rotterdam steekproefsgewijze huiscontroles gaat uitvoeren op het reisgedrag van asielzoekers en gaat bezien of het mogelijk is om hun elektronische betalingspatroon te checken op uitgaven in het buitenland.”

De gemeente moet strenger worden. „Nu is het zo dat asielzoekers met een bijstandsuitkering bij verblijf in het buitenland geen bestemming hoeven door te geven aan de gemeente. Dat moet aangepast worden zodat misstanden makkelijker aan het licht komen.”

Hij heeft goede hoop dat burgemeester Ahmed Aboutaleb de harde lijn van Leefbaar Rotterdam zal volgen. „Eerder gaf de burgemeester aan het discutabel te vinden als vluchtelingen afreizen naar hun land van herkomst indien de situatie daar ongewijzigd is.”

Maar Rotterdam bepaalt niet of iemand het land wordt uitgezet. „We zijn afhankelijk van het Rijk. Zie dit als eerste stap. Als we zoveel voorwerk hebben gedaan, dan moet het Rijk deze voorzet inkoppen.” Volgens Van Elck is er maar één optie. „Deze asielzoekers mogen van mij op reis, maar dan wel een enkele reis naar Eritrea.”

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Integratie

STANDPUNT: Radicalisering

Dossier: Zorg en sociaal

Dossier: Bijstand

Laatste nieuws