Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 18 mei 2018

‘Eind aan topsalaris bestuur Eneco’


Bron: De Telegraaf, 18 mei 2018
De nieuwe topman van Eneco moet worden verplicht af te zien van een topsalaris ver boven de Balkenendenorm. Dat eist Leefbaar Rotterdam in schriftelijke vragen.

Het nieuws dat scheidend topman Jeroen de Haas twee jaarsalarissen als vertrekpremie meekrijgt, goed voor 1,3 miljoen, doet pijn bij Leefbaar Rotterdam. Dat de nieuwe bestuursvoorzitter ook ruim boven de norm gaat verdienen is onverteerbaar, stet raadslid Michel van Elck.

Daarom dient hij vandaag schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur. De gemeente is de grootste aandeelhouder van de energiegigant, volgende week is er weer een aandeelhoudersvergadering.

Wethouder Adriaan Visser, verantwoordelijk voor financiën en organisatie en tevens voorzitter van de aandeelhouderscommissie van Eneco, moet van Van Elck pleiten voor een salaris binnen de norm die dit jaar 187.000 euro bedraagt.

“Voor dat bedrag kan je echt prima boodschappen doen hoor. Leefbaar Rotterdam is wars van topsalarissen in de publieke sector en bij deelnemingen van de gemeente Rotterdam. Daar ageren wij al jarenlang tegen”, legt Van Elck zijn vragen uit.

Ze kunnen het niet afdwingen maar wel aankaarten dat het salaris ‘genormaliseerd’ wordt. “Eneco is nu nog steeds een deelneming van de gemeente Rotterdam. Wat leefbaar Rotterdam betreft gaat de nieuwe bestuursvoorzitter nu dus ook niet boven de norm verdienen.”

Daarnaast wil hij van het stadsbestuur tekst en uitleg over de exorbitante vaarwelpremie voor de vertrekkend voorman van het bedrijf. “De vertrekregeling van ruim 1,3 miljoen euro voor de vertrekkende bestuursvoorzitter van Eneco is absurd. Een bizar hoog bedrag en bovendien een veel gunstigere vertrekregeling als voor de gewone werknemer.”

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Laatste nieuws