Home > Informatie > Nieuwsberichten
Vrijdag, 07 april 2017

Eerdmans: OV-reisverbod ook bij dreigen of spugen


Dankzij het OV-reisverbod voor agressievelingen is het fysiek geweld in de Rotterdamse trams afgelopen jaar met 48 procent gedaald. Een goede ontwikkeling. Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Leefbaar Rotterdam) wil nu dat ook dreigen en spugen kan leiden tot een reisverbod. Daarnaast wil hij kijken of de maatregel kan worden ingevoerd op bussen.

De daling is een goede ontwikkeling. Toch vindt Eerdmans dat er sneller naar het middel moet worden gegrepen. Afgelopen jaar werden er in totaal vier OV-reisverboden uitgedeeld.

“In 2016 is er zestien keer gespuugd en zijn er vijftig meldingen gedaan van bedreigingen, waarvan 39 zonder geweld. Ik vind vier OV-verboden te laag. Wij gaan dan ook onderzoeken waarom dat het geval is”, aldus Eerdmans tegenover De Telegraaf.

Niet alleen de fysieke geweldplegers, ook bedreigers en spugers moeten wat hem betreft worden aangepakt. “In veel gevallen heeft dit gedrag op de medewerkers meer impact dan fysiek geweld. Ik wil dan ook dat er tegen dit gedrag wordt opgetreden en daar OV-reisverboden voor worden gegeven.”

Leefbaar-raadslid Lars Sörensen deelt Eerdmans opvatting. “Iemand bedreigen of bespugen vind ik bijna net zo erg als iemand daadwerkelijk geweld aandoen. We zijn goed op weg, laten we dan ook doorpakken en ook die andere raddraaiers een reisverbod geven.”

Het OV-reisverbod werd in 2008 ingevoerd. In 2015, toen de aanpak succesvol bleek, breidde Eerdmans het OV-reisverbod uit naar alle tramlijnen in de stad.

Zie ook:
- Leefbaar blij met uitbreiding ov-verbod

Dossier: Lars Sørensen

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws