Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 08 april 2015

Eerdmans komt met hufterboete voor straatvervuilers


Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid en Buitenruimte, Leefbaar Rotterdam) gaat de boetes voor afval op straat gooien flink verhogen. Vanaf volgende week kunnen Rotterdammers bij elke extra overtreding rekenen op een hufterboete, oplopend tot honderden euro’s of enkele dagen werkstraf. ‘Streng en hard nodig’ verdedigt Leefbaar Rotterdam- raadslid Mo Anfal.

Eerdmans: verrommeling aanpakken
Eerdmans: “Ik zie te veel troep op straat. Mensen gooien soms onnadenkend hun vuil op de stoep, waardoor de stad vies wordt en Rotterdammers zich onveiliger voelen. Dat gaan we aanpakken. We gaan de boetes fors verhogen om de verrommeling van onze publieke ruimte tegen te houden. Stadswachten zullen op hotspots ook in burger gaan handhaven zodat de pakkans groter is. Dit werkt zowel preventief als repressief.” Ook wil Eerdmans dat de boete voor het eerste zwerfvuildelict omhoog gaat. Daarom gaat hij de komende maand bij de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur ervoor pleiten dat ook deze boete omhoog gaat.

Fors hogere boetes
De boete voor afval op straat gooien is landelijk vastgesteld op 140 euro. Bij meerdere overtredingen voegt Eerdmans ‘de Rotterdamse hufterboete’ toe. Vanaf 15 april 2015 is de boete bij de tweede overtreding 280 euro en bij de derde overtreding 420 euro of 140 euro en 5 dagen werkstraf. Ook de boetes voor het verkeerd aanbieden van vuilniszakken gaan omhoog; van 115 naar 125 euro. Bij een tweede overtreding is de boete 215 euro. Hierna kan de boete oplopen tot 500 euro of 3 dagen zwerfvuil opruimen in de eigen buurt.

‘Rotterdam moet schoon!’
Anfal is blij met de harde aanpak: “Met de nieuwe hogere boetes breekt wethouder Eerdmans een lans voor een schone buitenruimte en geeft hij een duidelijk signaal af. Dat is hard nodig, want op veel plekken in Rotterdam moeten straten schoner. Het is daarom goed dat hij de strijd aanbindt met de vervuiler. Rotterdam moet schoon!”

Zwerfvuiloffensief
Het verhogen van de boetes is een wens van Leefbaar Rotterdam, vastgelegd in het coalitieakkoord met D66 en CDA. De maatregel maakt onderdeel uit van een zwerfvuiloffensief dat wethouder Eerdmans medio deze maand presenteert.

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Dossier: Mo Anfal

Dossier: Buitenruimte

STANDPUNT: Schoon en groen
26 april 2017 Van A naar Beverwaard!

Laatste nieuws