Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 15 september 2020

’Digitalisering zorg zorgelijk’


Bron: De Telegraaf. Door: De Rotterdamse Redactie

De digitalisering van de Rotterdamse zorg mag niet ten koste gaan van het menselijk contact. Leefbaar Rotterdam maakt zich zorgen over de ontwikkelingen en gaat schriftelijke vragen stellen.

Onder zorgwethouder Sven de Langen moet Rotterdam de voorloper in domotica en e-health worden. Alle technische snufjes en foefjes die de zorg beter moeten maken worden omarmd. De gemeente heeft er zelfs een marktconsultatie tegenaan gegooid om de nieuw in te kopen WMO-arrangementen anders in te kunnen vullen.

„Invloedrijke maatschappelijke ontwikkelingen, zoals het groeiend aantal Rotterdammers, de vergrijzing, de schaarste van gekwalificeerd personeel voor het bieden van maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp, huisvestingsproblematiek en nieuwe mogelijkheden van technologie nopen ons om aanpassingen door te voeren op het huidige beleid”, zo is te lezen in de marktconsultatie.

Innovatie is het toverwoord. „In de huidige praktijk wordt er bij de ondersteuning en regie bij het huishouden weinig gebruik gemaakt van innovaties zoals een robotstofzuiger, terwijl stofzuigen een vast groot onderdeel is van de ondersteuning.”

Toevallig een speerpunt van De Langen, die als raadslid zes jaar geleden zich al warm maakte voor robotstofzuigers in de thuiszorg. De hulp zou zo meer tijd over houden voor een praatje.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck vreest echter dat tijdswinst het oogmerk wordt.

„Het kan en mag niet zo zijn dat deze wethouder na het wegbezuinigen van de thuiszorg-vouchers nu het menselijk contact in de huishoudelijke hulp wegsnijdt en kwetsbare ouderen een robotstofzuiger opdringt. Een robotstofzuiger zet geen koffie en maakt geen praatje.”

Daarom dient hij de schriftelijke vragen in, om te voorkomen dat het menselijke contact verdwijnt door invoering van alle snufjes. „Leefbaar Rotterdam maakt zich zorgen over de geluiden die wij horen over digitalisering en domotica. Wij zijn absoluut voorstander van deze middelen maar wel als aanvulling op de zorg en niet als vervanging.”

Laatste nieuws