Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 25 oktober 2016

‘Dementietraining voor ambtenaren’


Bron: De Telegraaf, 25 oktober 2016 - door Maarten Ritman
Ambtenaren in Rotterdam moeten een dementietraining volgen. Dat wil Leefbaar Rotterdam. Volgens de partij moet de Maasstad de meest dementievriendelijke stad van Nederland worden.

Daarvoor pleit Leefbaar Rotterdam raadslid Michel van Elck. “Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing de komende jaren toenemen in Rotterdam; zij wonen gemiddeld zes jaar lang thuis. Leefbaar Rotterdam wil dan ook dat de gemeente het goede voorbeeld geeft en zich ten doel stelt de meest dementievriendelijke stad van Nederland te worden.”

Volgens Van Elck woont zeventig procent van de mensen met dementie thuis. Daarvan is bijna de helft alleenstaand. “We hebben het hier over mensen die onze stad hebben opgebouwd. Dat verdient respect en aandacht.”

Er is al een samenwerkingsverband in de stad, de Stedelijke Keten Dementie Rotterdam, die probeert mensen te helpen om dementie eerder te herkennen, en naasten bijstaat om hen te helpen bij het omgaan met de ziekte van hun geliefde. Alleen is de samenwerking niet gericht op gemeentelijk personeel.

Volgens Van Elck kunnen de ambtenaren makkelijk bijgeschoold worden. Zo wijst hij erop dat Alzheimer Nederland en http://www.samendementievriendelijk.nl trainingen hebben ontwikkeld waarbij geleerd wordt hoe om te gaan met dementie. Het gaat om een online training die geen geld kost voor deelnemers. Het is ook mogelijk om diezelfde training op locatie te volgen voor een klein bijdrage.

Niet alle duizenden ambtenaren hoeven wat hem betreft de training te volgen. “Medewerkers van de gemeente die in contact komen of mogelijk in contact kunnen komen met dementie zouden de training ‘goed omgaan met dementie’ moeten volgen.”

“Leefbaar Rotterdam vindt het belangrijk dat medewerkers van de gemeente Rotterdam weten hoe zij een gesprek moeten voeren en ook kunnen herkennen indien iemand met dementie contact opneemt met de gemeente”, legt hij uit. Om zijn doel te bereiken dient hij donderdag een motie in tijdens de behandeling van de begroting in de gemeenteraad.

Van Elck zal bij alle partijen langsgaan om breed gedragen steun te krijgen. “Ik ga de komende dagen hard mijn best doen zodat het voorstel van Leefbaar door alle partijen in de gemeenteraad wordt ondersteund, Dat zou een mooi statement en een hart onder de riem voor mensen met dementie zijn.”

Dossier: Michel van Elck

PROFIEL: Michel van Elck

Dossier: Ouderen

STANDPUNT: Ouderen

Dossier: Zorg en sociaal

Laatste nieuws