Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 12 december 2019

De wachttijden blijven nog fors: WMO-aanvragen niet op orde


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman.

Rotterdam - Vlak voor de jaarwisseling heeft Rotterdam nog steeds te lange wachttijden voor WMO-aanvragen, terwijl nog dit jaar de achterstanden zouden zijn ingelopen.

Midden september maakte verantwoordelijk zorgwethouder Sven de Langen bekend dat de wettelijke norm van zes weken bij lange na niet gehaald werd in de Maasstad; in sommige gevallen was de wachttijd zelfs negen weken.

In een debat hierover verzekerde de wethouder dat hij ’alle vertrouwen had dat alle gebieden voor het einde van het jaar’ de aanvragen vlotter dan de wettelijke termijn zouden afhandelen.

Maar het tegendeel blijkt waar. ’Door structurele focus op de oudste meldingen neemt de gemiddelde doorlooptijd over de afgelopen periode toe, daardoor ziet u de gemiddelde wachttijd in de vier gebieden nog niet dalen’, laat hij schriftelijk aan de gemeenteraad weten.

In drie van de vier probleemgebieden is de wachttijd zelfs toegenomen. Ondanks een reeks aan maatregelen waarmee De Langen zei orde op zaken te gaan stellen, is de situatie verergerd.

„Er is geen controle en regie”, foetert Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck. Hij vraagt een debat aan omdat de wachttijden maar niet op orde worden gebracht, ondanks de plechtige belofte dat die weggewerkt zouden worden voor het einde van het jaar.

Het is niet voor het eerst dat hij botst met het beleid van De Langen. „De problemen bij Trevell, het afschaffen van de tegemoetkoming meerkosten zorg, thuiszorgvouchers die worden wegbezuinigd. De wethouder is drukker met het weren van hamburgerketens dan met het wegwerken van de wachtlijsten.”

Laatste nieuws