Home > Informatie > Nieuwsberichten
Dinsdag, 22 april 2014

D66 en Leefbaar Rotterdam willen enquête over Zadkinebeeld


De discussie in Rotterdam over verplaatsing van het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine is nog niet voorbij. Beoogd coalitiepartners Leefbaar Rotterdam en D66 (respectievelijk 14 en 6 zetels) willen een enquête onder de bevolking.

Minder zeggingskracht
De uitslag ervan moet worden meegewogen in de definitieve beslissing om het beeld wel of niet te verplaatsen van Plein 1940 naar het plein voor Centraal Station in Rotterdam. Vorige week dacht een speciaal in het leven geroepen commissie een eind te maken aan de discussie over het idee om het herdenkingsmonument naar het vernieuwde Stationsplein te verplaatsen. Het karakter van het beeld is volgens de commissie niet goed te verenigen met de ,,dynamische plaats’’ voor CS. ,,Daar zou het beeld qua zeggingskracht slinken’’, adviseerde de commissie.

Stem van stadsbewoners
Dat mag dan zo zijn, stellen Leefbaar Rotterdam en D66, maar de mening van de Rotterdammers is in het advies niet meegenomen, sterker nog er is helemaal geen publieksenquête gehouden. Directeur Ove Lucas van het Centrum Beeldende Kunst (CBK), uitvoerder van het onderzoek, beloofde eerder wel de stem van de stadsbewoners mee te nemen. ,,Het getuigt van enig dedain dat de mening van de Rotterdammers niet is gevraagd. Alsof alleen die commissie weet hoe we hiermee om moeten gaan’’, aldus Molenaar. ,,Kern van de zaak is dat de discussie een burgerinitiatief is. Dan is het een kleine moeite om 1000 mensen te vragen hoe zij denken over een eventuele verhuizing van het beeld naar het Stationsplein.’’

Onaangenaam verrast
Een gemiste kans, noemt D66-raadslid Jos Verveen het advies. ,,Ik was onaangenaam verrast toen bleek dat daarin de mening van de stadsbewoners niet was meegenomen, temeer omdat het Rijksmonument destijds aan de Rotterdammers is geschonken en niet aan het stadsbestuur’’, aldus Verveen. Binnenkort wordt duidelijk of het college het advies van de commissie overneemt om De Verwoeste Stad te laten staan. Een andere commissie is al langere tijd bezig met het selecteren van een kunstenaar die voor het Stationsplein een nieuw beeld gaat maken.

Bron: ANP

Zie ook:
- Schriftelijke vragen over Plaatsing Zadkine op nieuwe plein van Rotterdam CS

Reacties:


Door Sprens op 14:06 - Donderdag, 24 april 2014


Door Mr. Miyagi op 22:51 - Woensdag, 23 april 2014

Laat het object gewoon staan.

Krijgen die commissies met kunst hoki poki’s ook nog een riante vergoeding?

Dump die kabouter Buttplugg voor het cs.
Recycling is trendy en op elitair gelul zit een gemiddelde Rotterdammer zeker niet te wachten!


Door Rooie Rinus op 10:13 - Woensdag, 23 april 2014

Ik mis in deze discussie eigenlijk de vraag waarom het beeld überhaupt zou moeten worden verplaatst?? Mooi laten staan op Plein 1940. Naam van het plein en symbolische betekenis van het beeld sluiten nu ook goed op elkaar aan. Geldverspilling om hier een enquête over te gaan houden. Hou je liever bezig met zaken die echt belangrijk zijn.


Door Gerard.van.Diessen op 20:56 - Dinsdag, 22 april 2014

Het beeld is door de directie van de Bijenkorf geschonken aan Rotterdam. Een voorwaarde voor dit cadeau was dat het beeld alleen op die plaats op Plein 1940 zou blijven staan.


Door Gerard.van.Diessen op 17:17 - Dinsdag, 22 april 2014

Uit een poll op AD.nl is gebleken dat 85 procent van de bezoekers van die site geen heil zag in het vertrek van De Verwoeste Stad van Plein 1940.

Dossier: Anton Molenaar

Dossier: Kunst en Cultuur

STANDPUNT: Sport en cultuur

Laatste nieuws