Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 20 mei 2020

Coronavirus maakt aanpak zwerfvuil nóg lastiger, gemeente maakt vuilniszakken niet meer open


Bron: AD Rotterdams Dagblad. Door: Gert Onnink.

De gemeente Rotterdam erkent dat een goede aanpak van zwerfvuil door de coronacrisis niet mogelijk is. Dat antwoordt het college op vragen van Leefbaar Rotterdam-raadslid Benvenido van Schaik.

De oppositiepartij had opheldering gevraagd over het vele zwerfvuil in vrijwel de hele stad. Lezers van deze krant onderstreepten dat met talloze voorbeelden, van Hoek van Holland tot Nesselande en van Delfshaven tot Feijenoord.

De medewerkers van de dienst Stadsbeheer hebben te maken met de veiligheidsmaatregelen van het kabinet en het RIVM en de adviezen van de GGD. ,,Die stellen Stadsbeheer voor praktische uitdagingen en bemoeilijken de uitvoering’’, aldus het college. De gemeente geeft aan dat er desondanks in de snel vervuilde gebieden meer inzet is dan in andere stadsdelen. ,,Onder normale omstandigheden wordt dat ook zo gedaan. Maar de extra inzet op de hotspots is in deze periode om redenen van veiligheid, belastbaarheid en continuïteit niet haalbaar’’, laten b en w weten.

Tijdelijke inhuur
De inzamelingsmedewerkers worden ondersteund door middel van tijdelijke inhuur, zodat de continuïteit en belastbaarheid niet in het geding komen, zegt het college. Voor de handhavers geldt dat het toezicht houden op de naleving van de noodverordeningen de hoogste prioriteit heeft. De gemeente maakt - na overleg met de GGD - naastgeplaatste huisvuilzakken niet meer open om op zoek te gaan naar adresgegevens. Dat laat ze na om het risico op besmettingen te beperken.

Laatste nieuws