Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 03 december 2020

Column Sander de Kramer: Benvenido


Bron: De Telegraaf. Door: Sander de Kramer

Als trouwe lezer van deze krant weet u natuurlijk dat ik flink kan mopperen en klagen over de stadsbestuurders van Rotterdam. Mijn schrijfsels over de meest onzinnige plannen die onze vrolijke vrienden van de gemeente de afgelopen jaren uit hun pet persten, zijn ooit eens gebundeld in een boek dat binnen een week een bestseller werd.

Heel het land gierde het uit van plezier om alle proefballonnen uit het stadhuis: van een lok-oma om overvallers in de kraag te vatten, een draaiorgel om hangjongeren weg te jagen en een verplicht groet-zone om de sfeer in Delfshaven te verbeteren.

Ja, ik heb de gemeenteraad vaak en flink op de hak genomen. Maar dit keer ben ik voor de verandering eens razend pósitief. En dan heb ik het niet over de uitslag van mijn coronatest. Nee, ik heb het over gemeenteraadslid Benvenido van Schaik van Leefbaar Rotterdam. Benvenido, gewapend met een authentieke Rotterdamse tongval, is allesbehalve een plucheplakker. Benvenido is dag én nacht in touw om de stad mooier te maken en om Rotterdammers-in-nood de helpende hand toe te steken. En dat doet hij op z’n Benvenido’s: recht voor zijn raap en zonder meel in zijn murf.

De ene keer pakt de van oorsprong dweilenverkoper het college snoeihard aan, omdat ze 35 miljoen hebben bezuinigd op onze vuilnismannen. „Die snuiters zeiden met droge klote-ogen dat de stad er niet smeriger op zou worden, maar het is één grote tyfusbende! Overal ligt afval. Ik ben woedend en ik gaat er vandaag nog wat aan doen…!”

Een andere keer staat Benvenido voor recreatiepark Hoek van Holland, omdat een ’elitaire wethoudert’ de hele boel wil verkopen. „Voor talloze Rotterdammers is dit huissie hun alles! Die komen hier in de zomer met een wit neussie naartoe en gaan met een bruin neussie en uitgerust weer aan het werk. En dan krijgen ze nou een brief van de gemeente dat ze moeten oprotten. Nou, ík accepteert het niet!”

En deze week zorgde Benvenido er hoogstpersoonlijk voor dat de Dierenambulance werd gered door 50.000 euro uit diverse broeken te kloppen. „Ik laat die arme beessies toch niet in de steek? Kom nou! Ik heb een motie ingediend en de wethouder mag de poeplap trekken.”

Ja, Benvenido van Schaik is geen standaard politicus, maar wél een gouwe gozert. Een raadslid met het hart op de tong, maar vooral ook op de goeie plek. Hij wordt voor 20 uur betaald, maar werkt zich honderd uur per week het snot voor zijn ’klote-ogen’ om het onrecht te bestrijden.

Hulde aan de beroemdste dweilenverkoper van het land. Een man die niet lult maar poetst. Een kerel die dweilt, maar niet met de kraan open.

En om hem te laten zien dat ik hem zo waardeer, krijgt hij van mij voor Sinterklaas zijn hele lange naam in chocoladeletters. En dan natuurlijk wel in Rottûrdams dialect: Bènvûnideau!

Laatste nieuws