Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 07 november 2013

Code Rood voor instroom Midden- en Oost-Europeanen


Tijdens de begrotingsraad sprak fractievoorzitter Ronald Schneider vandaag opnieuw zijn zorgen uit over de verwachte instroom van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. “Het drama van de ongecontroleerde immigratie dreigt zich te herhalen. Voor sommige delen van Rotterdam is de grens al bereikt en overschreden.”

Bewoners van deze delen van de stad zien hun wijk achteruitgaan als directe gevolg van de instroom van arbeidsmigranten van de afgelopen jaren. Wijken waar rotzooi gewoon op straat gegooid wordt, waar men ‘s avonds liever niet meer de deur uit gaat en waar men zich niet meer thuis voelt omdat het merendeel van de bewoners geen Nederlands spreekt. “De achterstandswijken zakken steeds verder weg en de werkloosheid en het beroep op de bijstand lopen op. Rotterdam mag niet het participatie-laboratorium van de Oost-Europese onder- en middenklasse worden. Dat trekt geen enkele stad en zeker Rotterdam niet, met al haar problemen”, aldus Schneider.

Bijstand-drama
Daarnaast vindt Schneider het niet uit te leggen dat in Rotterdam aan de ene kant 37.000 mensen in de bijstand zitten, terwijl minstens evenzoveel Oost-Europeanen relatief laaggeschoold werk doen. Nadat voormalig wethouder Schrijer moest opstappen (maakt u zich geen zorgen, hij heeft inmiddels weer een mooi baantje als burgemeester in Zwijndrecht) vanwege de enorme korten op de sociale dienst, kwam zijn opvolger Marco Florijn (PvdA) met mooie plannen. Schneider: “Helaas kwam van die plannen weinig terecht. Zo gingen er bussen gevuld met Rotterdamse werkelozen naar het Westland, om vervolgens met één of twee werkelozen minder terug te komen. Bijna niemand was uitgestapt om te gaan werken.”

Rotterdamwet
Leefbaar Rotterdam wil deze neerwaartse spiraal stoppen. “We moeten lessen trekken uit het verleden. Nu kunnen we nog voorkomen dat de problemen nog groter worden. Straks kan dat niet meer.” De beste manier om dat te doen, is beperking van de instroom door aanpassing van de Rotterdamwet. Een voorstel van Leefbaar Rotterdam daartoe werd afgelopen juni echter niet aangenomen door de gemeenteraad. Dat er echter een stop op de instroom moet komen, staat als een paal boven water.

Forse stijging lokale lasten
Verder stelde Schneider dat het stadsbestuur van PvdA, VVD, CDA en D66 bitter weinig gepresteerd heeft. In plaats van ‘de best mogelijke dienstverlening met een goede prijs-kwaliteitverhouding’ zijn de lokale lasten voor de Rotterdammers de afgelopen jaren fors gestegen. Een paar voorbeelden:

- Markttarieven: +40%
- Afvalstoffenheffing: +40%
- Precario voor terrassen: +24%
- Bouwleges: +300% (afhankelijk van bouwsom)

Schneider: “En wat krijgt de Rotterdammer hiervoor terug? Een verloederde en verslonste buurt. Alsof het stadsbestuur denkt: “Als het dan toch crisis is, moet de Rotterdammer dat natuurlijk wel kunnen merken als hij naar buiten kijkt of over straat loopt!”

Klokkenluider
Tot slot kreeg het stadsbestuur in 2011 de opdracht mee van de gemeentenaad om ‘zorgvuldigheid, duidelijkheid en rechtvaardigheid’ te betrachten richting medewerkers. Schneider noemt het dan ook ‘wrang’ dat er op dit moment een klokkenluider met ontslag wordt bedreigd. “Het is verbijsterend. Als het niet voor deze ambtenaar was, wist de wethouder jeugd en onderwijs nu nog steeds niet af van kinderen die slapen in illegale, brandveilige moskee-internaten!” Leefbaar Rotterdam zal het stadsbestuur hierover nog ter verantwoording roepen.

De bespreking van de begroting 2014 wordt dinsdag 12 november voortgezet door de gemeenteraad.

Bekijk hieronder de toespraak van Ronald Schneider tijdens de begrotingsraad:

Reacties:


Door Johan Klaassen op 22:11 - Maandag, 25 november 2013

Welwillende aangepaste mensen zijn altijd welkom. Onaangepaste figuren mogen meteen verdwijnen


Door Mr. Miyagi op 10:09 - Woensdag, 13 november 2013

@Dalhuisen

Er is een verschil tussen welwillende hardwerkende mensen en paupers die op “gratis” geld af komen en de boel hier onveilig maken.


Door Hans_Dalhuisen op 3:28 - Woensdag, 13 november 2013

Kijk als ik mondjes te voeden heb dan trek ik ook naar een land waar de centjes te verdienen zijn. eerlijk is eerlijk Maar de wereld zit nu zo eenmaal in elkaar er ook andere belangen spelen onder andere de verstoring van onze arbeidsmarkt. ja waar wim kok destijds over viel de uitspraak van bisschop Bekkers Als je kinderen niet meer te eten hebben en ze hebben hongersnood is een brood stelen begrijpelijk. Armoede kan tot misdaad leiden. kleine misdaad dan.de armoede in sommige Balkan landen is dan ook onvoorstelbaar. in roemenie en Bulgarije sterven ouderen en bejaarden van honger en kou. Wat doe je dan je zoekt je toekomst in het westen


Door Jan Jaap Vogel op 18:30 - Dinsdag, 12 november 2013

En controle hoort bij de overheid te liggen.Laten we er dan voor zorgen dat er geld voor is.


Door Derk jan weisbeek op 17:05 - Dinsdag, 12 november 2013

Het ontbreekt in Ned (Rotterdam) trouwens constant aan controle daarom gaat er zoveel mis (financieele misbruik)


Door Derk jan weisbeek op 16:53 - Dinsdag, 12 november 2013

Hans ,Hellemaal gelijk ,maar waar is de controle
toch te gek dat er nog malafide uitzendbreaus zijn


Door Hans_Dalhuisen op 15:58 - Maandag, 11 november 2013

Ook de malafide uitzendbureaus aanpakken en mensen die deze goedkope krachten inhuren onder het minimumloon


Door Mr. Miyagi op 10:01 - Maandag, 11 november 2013

Een goed moment om een woonvergunning voor iedereen in te voeren, om zo het gezeik over eventuele discriminatie juridisch in te dekken.

Geen schooiers meer toelaten, sterker nog Rotterdam moet een exclusieve stad voor de rijken worden ipv niet nld sprekende uitkeringstrekkers en rondtrekkende bandieten. Kijk naar New York, daar kan het blijkbaar wel.


Door Derk jan weisbeek op 16:25 - Zaterdag, 09 november 2013

Code Rood,  leefbaar met goede argumenten
Code Groen,Gemeente raad wat zijn hun argumenten.

Dossier: Maarten Struyvenberg

19 januari 2017 De tegenprestatie werkt

Dossier: Ronald Schneider

Dossier: Economie

STANDPUNT: Werken moet lonen

Dossier: Lokale lasten

Dossier: Bijstand

Dossier: Midden- en Oost-Europeanen

Dossier: Moskee-internaten

Dossier: Rotterdamwet

31 december 2013 De plicht roept

Laatste nieuws