Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 04 juni 2018

Buitenspel zetten Leefbaar bespottelijk en gênant


Fractievoorzitter Joost Eerdmans heeft er geen goed woord voor over dat Leefbaar Rotterdam, de met afstand grootste partij, buitenspel is gezet en niet mag meepraten over een nieuw stadsbestuur. “De bijna 50.000 kiezers die op ons hebben gestemd worden gewoon keihard aan de kant gezet. Ordinair uitsluiten is het nieuwe verbinden”, aldus Eerdmans.

Het is een gitzwarte dag voor Rotterdam en de lokale democratie nu Leefbaar Rotterdam door VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP is buitengesloten van collegeonderhandelingen.

Eerdmans is verbijsterd. “Er is niet eens een poging gedaan door informateurs Rosenmöller en Duisenberg om de linkse partijen te bewegen met Leefbaar Rotterdam te praten. Ze hadden moeten zeggen: ‘Praat met Leefbaar Rotterdam, nu, want ook zij verdienen een stem terug in het stadsbestuur.’ Dat is niet gebeurd.”

Het cordon sanitair is wrang, te meer daar Leefbaar Rotterdam in de afgelopen weken meermaals heeft aangegeven bereid te zijn tot concessies en open te staan voor samenwerking met links. “Dat links vanaf dag één niet met ons heeft willen praten, getuigt van een onmetelijke arrogantie en een minachting van de kiezer”, aldus Eerdmans.

Ook uitte Eerdmans vandaag forse kritiek op de VVD, die geen stabiele onderhandelingspartner is gebleken. “Ze hebben zich laten gijzelen door links en zijn uiteindelijk op de knieën gegaan. Ze hadden hun poot stijf moeten houden. Het is bezopen dat we gegeven de verkiezingsuitslag van 21 maart straks opgescheept zitten met een links stadsbestuur.”

Tot slot heeft hij geen goed woord voor de tien wethoudersposten (nu vijf) die de zes partijen elkaar al hebben toebedeeld. “Dat zijn tien salarissen, tien dienstauto’s met chauffeur, tien secretaresses en tien ambtenarenteams. Dat gaat de Rotterdammer handenvol geld kosten, allemaal om zes partijen van baantjes te voorzien. Ze passen niet eens achter de collegetafel in de raadzaal.”

Ondanks het buitensluiten blijft Eerdmans strijdbaar. “Mocht het ze lukken om tot een college te komen, dan zal Leefbaar Rotterdam met veel trots en energie de oppositie in gaan. Vanuit de gemeenteraad zullen we blijven strijden voor al die Rotterdammers die op ons hebben gestemd.”

Zie hieronder de videoverklaring van Joost Eerdmans:

Dossier: Joost Eerdmans

PROFIEL: Joost Eerdmans

Laatste nieuws