Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 14 augustus 2014

Boor-fraude: ‘Dikke biefstukken voor advocaten’


Bron: AD Rotterdam, 14 augustus 2014 - door Antti Liukku
Leefbaar Rotterdam raadslid Dries Mosch, die drie jaar geleden de bouwfraude bij scholenkoepel BOOR aan het licht bracht, maakt zich zorgen over de voortgang van het onderzoek.

“Ik ben inderdaad bang dat het als een nachtkaars uitgaat. Het bewijs in dit soort fraudezaken is razend moeilijk en kost veel tijd. Al kan ik mij voorstellen dat BOOR er geen tijd en geld meer wil insteken.” Dat zegt hij in een reactie op het nieuws dat scholenkoepel BOOR deze week een schikking heeft getroffen met bouwadviseur Mark Moonen. Eind 2011 deed BOOR nog aangifte wegens fraude tegen Moonen, die betrokken was bij verschillende nieuwbouwprojecten.

Moonen eiste dat in ieder geval zijn openstaande facturen zouden worden betaald en haalde zijn gelijk bij de civiele rechter. De interne rapporten naar de bouwfraude, opgesteld door onderzoeksbureau SBV Forencis, was onvoldoende bewijs.

Mosch snapt wel dat BOOR de schikking heeft getroffen. Het interne onderzoek heeft het openbaar onderwijs zeker een miljoen euro gekost; geld dat grotendeels is besteed aan onderzoekers, advocaten en accountants. “BOOR heeft een nieuwe organisatie en wil deze zaak achter zich laten. Dan kunnen ze beter de claims afwentelen, anders zijn ze nog meer kwijt aan juridische kosten, want advocaten hebben hier dikke biefstukken van kunnen eten.” Volgens Mosch is justitie nu aan zet. “Ik mag hopen dat het niet van tafel wordt geschoven.”

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat Moonen nog steeds een van de vijf verdachten is en dat ‘het onderzoek loopt’. Moonen zelf beraadt zich op stappen richting SBV Forencis. Volgens hem is bewezen dat het interne frauderapport bestaat uit ‘verzinsels’. Mogelijk legt hij een schadeclaim neer bij het Dordtse onderzoeksbureau. Van BOOR heeft hij 150.000 euro gekregen. Mocht het OM de zaak seponeren, krijgt hij nog een ‘bonus’.

Reacties:


Door Sprens op 10:47 - Donderdag, 14 augustus 2014

Je zou bijna vergeten dat het om overheidsgeld gaat datbestemd is voor onderwijs aan onze kinderen.


Door Derk jan weisbeek op 10:34 - Donderdag, 14 augustus 2014

Als een serieus onderzoek drie jaar duurt gaat het er niet meer om wie gelijk heeft maar wie de langste adem heeft

Dossier: Dries Mosch

Dossier: BOOR

Laatste nieuws