Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 08 november 2018

Bijdrage begroting 2019 - Joost Eerdmans: “College is voeling met realiteit kwijt”Het nieuwe college geeft de Rotterdammers bitter weinig reden om uit te kijken naar het volgende jaar. De begroting 2019, die op 8 en 13 november op de agenda staat, is immers één grote aaneenschakeling van teleurstellingen. “Het college gooit met geld en is verder vooral druk bezig met de baantjescarrousel”, stelt fractievoorzitter Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam. “Hier wordt geen enkele modale Rotterdammer beter van”.

Het lijkt alsof de zakken van het nieuwe college oneindig diep zijn. Zo is er het ongekend hoge aantal wethouders: liefst tien man/vrouw sterk. Dat is niet enkel een recordaantal in Nederland maar bovendien ook een recordaanslag op de begroting, met fors 4 miljoen euro meer dan het vorige college. De ‘Tesla Tien’ trekken verder volop de kaart van de dure linkse, groene hobby’s:  milieuvriendelijke dienstwagens, verdubbeling van de parkeervergunningen, verhoging van de parkeertarieven, stijging van het ASH-tarief voor gezinnen,… Om nog niet te spreken over de asociale bezuiniging van liefst 55 miljoen euro aan zorg over de rug van chronisch zieken en gehandicapten. De doorgeslagen klimaatgekte bereikt overigens ook in Rotterdam ongekende hoogtes met liefst 150 miljoen euro voor energietransitie. De Rotterdamse burger werd nog nooit eerder zo hard gepakt door een college.

De Rotterdammer moet het allemaal met lede ogen aanzien. En stelt zich terecht de vraag hoe hij al deze lastenverhogingen moet gaan betalen. En of hij straks überhaupt nog wel een loon heeft om het van te betalen, want ondertussen staan de banen in de haven en de industrie volop op de tocht. Dat is dan weer iets waar het college totaal geen last van heeft. De baantjescarrousel draait immers op volle toeren. Zoals de met veel mysterie omgeven exit van de stadssecretaris, waarbij het riante salaris op het conto van de Rotterdamse belastingbetaler blijft. En wat te denken van de vele miljoenen waarmee kwistig wordt gestrooid naar allerlei externe inhuur zoals duurbetaalde consultants en duurzaamheidsclubs? Hoe het allemaal exact betaald moet gaan worden, blijft voorlopig een groot vraagteken. Dit college prijst zich bij voorbaat rijk met de opbrengst van de Eneco-aandelen.

De dingen waar de Rotterdammer écht wakker van ligt, daar wordt nauwelijks aandacht aan besteed in de begroting. Denk maar aan de toenemende onveiligheid, de instroom van kansarmen, het stijgend aantal probleemhuurders en de blijvende doorn in het oog, azc Beverwaard. De verpaupering van vele buurten gaat hand in hand met de toenemende vervreemding, de discriminatie van de autochtone bevolking, islamitische scholen die als paddenstoelen uit de grond schieten, en winkelstraten ontdaan van ieder greintje Nederlandse cultuur. Dit is wat de Rotterdammer werkelijk bezig houdt, dag in, dag uit. Maar dit college gaat hier flagrant aan voorbij, verblind door groteske linkse dromen over duurzaamheid, groene energie en lucratieve baantjes.

Leefbaar Rotterdam zal haar constructieve rol oppakken door met 49 moties goede voorstellen te doen om het wegkijkbeleid van dit college bij te sturen.

Laatste nieuws