Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 29 november 2018

‘Besparing nieuwe klap in gezicht’


AD, 29/11/2018. Door Gert Onnink

Het schrappen van de geliefde huismeesters in de Arrheniustoren in Rotterdam-Ommoord en de Husleystraat in het Lage Land, elders in Prins Alexander, is bij bewoners en oppositiepartij Leefbaar Rotterdam hard aangekomen. ,,Dit is een klap in het gezicht."

Voor de (vaak oudere) bewoners van Rotterdam-Prins Alexander gelden de huismeesters in hun flats als waardevolle krachten die door hen ook goed gewaardeerd worden. Tot grote verbazing van Leefbaar Rotterdam heeft het Rotterdamse stadsbestuur besloten deze medewerkers in twee wooncomplexen weg te bezuinigen.
,,Dit is gebeurd tot groot verdriet van de veelal oudere bewoners’‘, zegt Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck. Hij wijst erop dat mensen zeer te spreken zijn over huismeesters, die naast praktische hulp ook een gevoel van veiligheid geven. ,,Het wegbezuinigen van deze krachten door wethouder Barbara Kathmann is dan ook een klap in het gezicht van veel mensen in Alexander’‘, aldus Van Elck, die gisteren aan het college van b en w schriftelijke vragen heeft gesteld over de kwestie.

In het kader van het Programma Oost besloot het vorige college - met daarin Leefbaar Rotterdam - juist te investeren in huismeesters. Zij konden veel bewoners in de ouderenflats een handje helpen. Van Elck is overdonderd door het besluit van Kathmann en wil dat de wethouder het voorstel terugdraait. Hij geeft aan dat er al eerder flink is geschrapt in ouderenvoorzieningen in Prins Alexander. ,,Recent is zorgrestaurant De Kristal in Nesselande gesloten waar ouderen uit de wijk graag kwamen. En verder zijn de thuiszorgvouchers, waarmee ouderen voor 5 euro recht hadden op een uur huishoudelijke ondersteuning, zomaar wegbezuinigd.’’ Van Elck wil van het college opheldering over de plannen. Leefbaar Rotterdam-voorman Joost Eerdmans trok vorige week al aan de bel over het volgens hem uitkleden van Programma Oost. Hij sprak zijn zorgen uit en vreest dat het ingezette herstel van Prins Alexander toch weer wordt afgebroken en dat het stadsdeel juist zal afglijden. De gebiedscommissie becijferde eerder dat er 6,5 miljoen euro nodig zou zijn. Dat geld komt er niet. Het vorige college stopte 10 miljoen euro in het gebied.

Bij het nieuwe college - zonder Leefbaar - wordt de term Programma Oost niet meer gebruikt. ,,Het was een tijdelijke gebiedsimpuls van het vorige college’‘, liet wethouder Barbara Kathmann (wijken, PvdA) vorige week weten in reactie op de zorgen van Eerdmans. Door die tijdelijke impuls staan volgens de bestuurder alle aanwijzingen voor de wijk ‘op groen’. ,,Wij kijken deze collegeperiode anders naar de inzet in de wijken, via een nieuw instrument: de wijkagenda’s.’’ De wijkagenda’s zijn opgesteld door de gebiedscommissies en worden door raad en college goedgekeurd en zijn leidend. De wijkagenda’s worden op dit moment uitgewerkt in zogenoemde wijkactieplannen, aldus Kathmann.

Laatste nieuws