Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 27 januari 2020

’Beelden ’Afrikaners’ terug in Afrikaanderwijk’


Bron: De Telegraaf. Door: Maarten Ritman\

Rotterdam - Verdwenen borstbeelden van ’Afrikaners’ in Rotterdam moeten in ere worden hersteld, vindt Leefbaar Rotterdam.

Er zouden elf borstbeelden van prominente Afrikaner politici bestaan; de beelden zijn uit begin vorige eeuw. Ze zijn een overblijfsel van het bezoek van de voormalig president van de toenmalige ’ZuidAfrikaansche Republiek’ Paul Kruger aan Rotterdam in 1901.

„Hij werd er zelfs door de koningin ontvangen’’, weet Leefbaar Rotterdam-raadslid Geert Koster te vertellen. Toch zijn de borstbeelden verdwenen, hij en collega-raadslid Caroline van Aalst willen van het stadsbestuur weten waarom de beelden er niet meer zijn.

„We willen weten of dit met opzet is gebeurd en zo ja wie bepaalt wat er nog wel en niet meer kan? Dit hoort bij de cultuur van de wijk, voorlopig zal het nog wel een tijdje de Afrikaanderwijk heten’’, stelt Koster.

Van Aalst valt hem bij. „We hebben al de hele discussie over vernoemingen naar zeehelden van vroeger wat niet meer zou kunnen, maar de geschiedenis moet je niet verloochenen. Op deze manier verdwijnt alles.’’

Ze verwijst naar de hele discussie rondom de voorgenomen naamswijziging van Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst, waarbij de instelling niet langer de naam wilde dragen van de tegenwoordig omstreden zeevaarder Witte Corneliszoon de With uit de 17e eeuw.

Tegen Kruger wordt vandaag de dag anders gekeken dan vroeger. Hij leidde het verzet tegen de annexatie door het Verenigd Koninkrijk, beter bekend als de Eerste Boerenoorlog, en werd lange tijd gezien als vrijheidsstrijder. Later werden er vraagtekens rondom zijn persoon gezet; hij zou zelf land hebben afgepakt van Afrikanen en hem is ook verkapte slavernij verweten.

„Niet elke politicus is helemaal schoon, niemand is perfect’’, stelt Van Aalst. „Kruger is voor velen goed geweest en voor sommigen ook niet. Maar dat geldt ook voor Mandela, onder diens bewind zijn ook dingen gebeurd die niet goed waren voor iedereen.’’

De raadsleden vrezen, dat als de beelden bewust zijn verwijderd tijdens de sloop van het pand waarin ze stonden, dat de openbare ruimte wordt gekuist van de geschiedenis.

Ze pleiten daarom in de schriftelijke vragen niet alleen naar een zoektocht naar de beelden en herplaatsing ervan in de wijk, ook moet Rotterdam de banden tussen ’Afrikaners en Nederlanders koesteren’. „Zeker nu Afrikaners in Zuid-Afrika door geweld en raciale wetgeving een onzekere toekomst tegemoet gaan.’’ Daarnaast moet in elke wijk plek zijn voor dergelijke tastbare herinneringen aan vroeger ’ten einde het collectief geheugen van de Rotterdamse cultuurgeschiedenis te sterken’, zo verwoordt het duo hun plan.

Daarvoor moet onderzocht worden hoeveel standbeelden en kunststukken met historische waarde staan te verstoffen in gemeentelijke opslagruimtes.

Laatste nieuws