Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 31 oktober 2018

’Ambulance ook over busbaan’


De Telegraaf, 31 oktober 2018. Door Maarten Ritman.

Alle ambulances moeten altijd over de busbaan in Rotterdam mogen rijden om een betere dienstverlening te kunnen leveren.

Dat stelt Leefbaar Rotterdam. Raadslid Caroline Aafjes dient vandaag schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur. Het zogenaamde B-vervoer, de niet spoedeisende ritten, heeft geen ontheffing om over de busbaan te mogen rijden om de verkeersdrukte te mogen ontzeilen.

Aafjes heeft van meerdere ambulancechauffeurs het verhaal gehoord dat zij vast staan in het verkeer terwijl taxi’s voorbij rijden over de busbaan. Met de ’beperkte capaciteit’ en ’enorme werkdruk’ vindt ze het onaanvaardbaar en rept ze van ’capaciteitsverspilling’.

„De frustratie onder de chauffeurs is enorm. Onderweg naar huis van het Luxor sta je vooraan bij het stoplicht in je taxi, maar onderweg naar een longspecialist is het achteraan aansluiten. Wie gaat er dan voor?’’

Uit het jaarverslag van AZZR (AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond) blijkt dat de niet- spoedeisende ritten al het kind van de rekening zijn. Het vrijhouden van voldoende ambulances voor spoedeisende zorg krijgt de ’allerhoogste prioriteit’. Dat kan ten koste gaan van bestelde ritten.

Vervoer tussen ziekenhuizen onderling of iemand naar huis brengen kan nog langer gaan duren, terwijl dat volgens AZZR-directeur Arie Wijten al jaren schrijnend is. Vorig jaar schetste hij al een somber beeld in deze krant.

„Niemand hoor je over de niet spoedeisende ritten, bijvoorbeeld als we je oma naar huis brengen na een opname. Het duurt wel tot vijf uur voordat ze wordt opgehaald. Onacceptabel, onverantwoord en het levert dilemma’s op bij onze mensen. Het personeel komt beschaamd binnen, maar we moeten ook als het rustig is auto’s vrij houden voor eventuele spoedzorg.’’

Door het personeelstekort gaat dat alleen maar erger worden. De niet spoedeisende ritten ook over de busbaan laten rijden zal niet alle problemen oplossen weet ook Aafjes, maar alle beetjes helpen. Want door de steeds verder dichtslibbende wegen en het tekort aan mankracht bij de AZZR zal het probleem alleen maar groter worden.

„Hoe meer tijd de ambulance in het verkeer stil staat, hoe minder mensen er geholpen geholpen kunnen worden. Het wordt drukker, en is te weinig personeel en, wat mij betreft de hamvraag, wie heeft hier last van?’’

Ze snapt niet dat invalidentaxi’s voorrang krijgen boven de ambulances. Daarom roept ze de gemeente op daar een eind aan te maken. Dat kan doordat de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond verantwoordelijk is voor het verstrekken van de ontheffingen.

Ze wil weten waarom er geen ontheffing is afgegeven en roept het stadsbestuur op om de ambulances op gelijke voet te stellen met invalidentaxi’s.

Laatste nieuws