Home > Informatie > Nieuwsberichten
Maandag, 15 oktober 2018

‘Afwijzing hulpmiddelen opnieuw beoordelen’


AD, maandag 15 oktober. Door Monica Beek.

Leefbaar Rotterdam wil dat de gemeente alle afwijzingen voor hulpmiddelen om langer thuis te kunnen blijven wonen van de afgelopen twee jaar opnieuw tegen het licht houdt.

Er is een nieuwe uitspraak van een hoge rechter die bepaalt dat mensen geen rekening hoeven te houden met het feit dat ze ouder worden en misschien wel aanpassingen in huis nodig hebben. Ze hoeven bijvoorbeeld niet een bovenwoning af te wijzen omdat ze over een paar jaar een traplift nodig kunnen hebben. Dat geldt wel voor aandoeningen die ze al hebben. Iemand die met slechte knieën voor een bovenwoning kiest kan niet bij de gemeente aankloppen voor een traplift. ,,Het is een heel belangrijke gerechtelijke uitspraak’’, zegt Leefbaar-raadslid Michel van Elck (foto) die voor de herziening aanstaande donderdag tijdens de raadsvergadering een motie indient. ,,Ik wil dat Rotterdammers niet onterecht zijn afgewezen. In ieder geval van de afgelopen twee jaar moet dat bekeken worden.’’
Traplift
Om langer zelfstandig te wonen, kunnen Rotterdammers via de gemeente hulpmiddelen zoals een rollator, scootmobiel en traplift vergoed krijgen. Soms kan er ook sprake zijn van een verhuisvergoeding, als dat de goedkoopste optie blijkt. Met dat laatste is van Elck het ook niet eens. Hij vindt dat de wens van degene die hulpbehoevend is, doorslaggevend hoort te zijn en niet of verhuizen goedkoper is dan bijvoorbeeld een traplift.

Laatste nieuws