Home > Informatie > Nieuwsberichten
Donderdag, 09 februari 2017

Aboutaleb weigert details te geven over verdachten verkrachting vrouw


Bron: AD/Rotterdams Dagblad, 9 februari 2017 - door Mark Hoogstad. Foto: Politie Rotterdam
Burgemeester Ahmed Aboutaleb weigert nadere details te geven over de drie minderjarige verdachten uit Rotterdam in de geruchtmakende verkrachtingszaak in Schiedam. ,,Wij dienen terughoudend te zijn, en al helemaal als het gaat om kinderen’’, zei hij vanmorgen in de Rotterdamse gemeenteraad.

Leefbaar Rotterdam eiste in een debat opheldering over twee van de drie – een tweeling - verdachten, omdat die in hun woonplaats Rotterdam tweemaal eerder meisjes zouden hebben aangerand. ,,Waarom is justitie destijds niet al in actie gekomen?’’, aldus fractievoorzitter Ronald Buijt. Hij vermoedt dat de strafrechtketen jammerlijk heeft gefaald, met ‘deze gruwelijke verkrachting van een weerloos slachtoffer’ tot gevolg.

De zaak in Schiedam, waarbij een 35-jarige vrouw werd misbruikt in haar auto, heeft volgens hem geleid tot ‘heel veel beroering en bezorgdheid onder Rotterdammers’. ,,Wij willen weten hoeveel van dit soort jongens er nog meer vrij rondlopen in Rotterdam’’, aldus Buijt. ,,Dit kan verstrekkende gevolgen hebben.’’

De drie verdachten, van 15 en 16 jaar, zijn vorige week opgepakt voor het vergrijp dat in november plaatsvond aan de rand van een dan nagenoeg verlaten bedrijventerrein aan de A20, op de grens van Rotterdam en Schiedam.

Scheiding der machten
Zolang de zaak onder de rechter is, weigert Aboutaleb echter in het openbaar te spreken over ‘individuele casussen’. Hij wordt daarin gesteund door de overige partijen, afgezien dus van Leefbaar. ,,Wij dienen de scheiding der machten te respecteren’’, zei Nourdin El Ouali (Nida). ,,De raad moet niet op de stoel van de rechter gaan zitten.’’

Aboutaleb zegde raad wel toe binnenkort ‘in meer algemene zin een overzicht te sturen van het aantal zedenmisdrijven in Rotterdam en hoe wij daar als gemeente mee omgaan’. Op basis van die informatie gaat de gemeenteraad binnenkort in gesprek met Aboutaleb. Mogelijk zal dat leiden tot een strengere aanpak bij de jeugdzorg.

Luister hier naar het RTV Rijnmond-interview met Ronald Buijt

Dossier: Ronald Buijt

Dossier: Veiligheid

STANDPUNT: Veiligheid

Laatste nieuws