Home > Informatie > Nieuwsberichten
Woensdag, 19 april 2017

Aanpak onterechte uitkeringen levert 19 mln. euro op


De gemeente Rotterdam heeft in het afgelopen jaar van 1.746 Rotterdammers de uitkering beëindigd, omdat zij daar geen recht meer op hadden. Een besparing van 19 miljoen euro. Leefbaar-raadslid Ingeborg Hoogveld is blij met de effectieve handhaving. “Financiële steun hoort thuis bij hulpbehoevenden, niet bij degenen die dat niet meer nodig hebben of met regels breken. Het is goed dat de gemeente hier kritisch op let.”

Overige maatregelen
Naast de 1.746 Rotterdammers die geen recht meer hadden op een uitkering, werden ook 2.500 mensen gekort op hun uitkering omdat zij niet wilden solliciteren of bij een sollicitatiegesprek niet kwamen opdagen. Daarnaast heeft de gemeente voor 1 miljoen euro aan boetes en terugvorderingen opgelegd aan 1.649 Rotterdammers die verzwegen dat zij samenwonen of andere inkomsten hadden.

Rechtvaardige handhaving
Hoogveld vindt de handhaving op de uitkeringen meer dan rechtvaardig. “De gemeente moet Rotterdammers die financiële steun nodig hebben een helpende hand reiken, maar aan misbruik daarvan moeten ook consequenties zijn verbonden. Informatie achterhouden over veranderingen in inkomen, regels breken en onterecht meeliften op de ruggen van werkende Rotterdammers, dat kan natuurlijk niet. Er zijn mensen die onze steun veel harder kunnen gebruiken.”

Wijzigingen altijd melden
Struijvenberg vraagt Rotterdammers met een uitkering om goed op te letten. “Als je een uitkering krijgt moet je alle veranderingen doorgeven die van belang zijn voor je uitkering, grote én kleine veranderingen. Dus ook als je maar een paar uur betaald krijgt voor werkzaamheden, een huis in het buitenland hebt of als je kinderen hebt die niet meer bij jou wonen. Als je veranderingen niet meldt en de gemeente komt er zelf achter, riskeer je een boete. Daarom benadruk ik: wijzigingen altijd melden”, aldus Struijvenberg.

Dossier: Ingeborg Hoogveld

Dossier: Zorg en sociaal

Dossier: Bijstand

Laatste nieuws