Home > Weblogs
Woensdag, 02 december 2020

De stad interesseert haar geen ene mallemoer

Vanwege zijn ongenoegen over hoe het er aan toe ging in de politiek richtte Ronald Sørensen (Rotterdam, 4 mei 1947) in 2001, samen met zijn vrouw Nel, Leefbaar Rotterdam op. Na de moord op Pim Fortuyn nam Ronald het fractievoorzitterschap op zich. In juni 2011 verliet Ronald de fractie van Leefbaar Rotterdam om zijn werk voort te zetten in de Eerste Kamer voor de PVV. Deze functie vervulde hij tot juni 2015. Tegenwoordig is Ronald vaste columnist voor Leefbaar Rotterdam en zit hij in de Raad van Advies van de partij. Hij was 32 jaar lang docent biologie en geschiedenis op de O.S.G. van Borselen in Rotterdam. Tevens was hij van 2007 tot 2011 Statenlid in de provincie Zuid-Holland.
door Ronald Sørensen

Mevrouw Kathmannn staat verkiesbaar op de Tweede Kamerlijst van de PvdA. Dat is goed nieuws voor haar, maar zeker ook voor onze stad.

Wethouder
Voor Rotterdam, omdat ze - totaal ongeschoold en onervaren – is opgezadeld met de in deze tijd zo belangrijke portefeuille van economische zaken.  Verder verzorgt ze het contact tussen de Coolsingel en de wijken, waarin haar nogal wat kritiek staat te wachten. In mijn wijk hield ze contact door tussen de middag een bijeenkomst te organiseren. Nou is Leefbaar Rotterdam hier met afstand de grootste, dus vandaar dat die bijeenkomst werd gehouden op een tijdstip dat onze kiezers aan het werk zijn: geen lastige vragen dus. 

Verkiezingen
Mevrouw Kathmann was lijstrekker bij de laatste verkiezingen voor haar partij waarbij ze eigenlijk maar een paar dingen zei: Het valt wel mee met de islam en Leefbaar Rotterdam aanhangers zijn xenofoob en islamofoob. Het resultaat was er dan ook naar: Verreweg het slechtste resultaat voor haar partij sinds de oprichting in 1946. De grote door haar zo verfoeide concurrent werd maar liefst 120% groter dan haar eigen partij.

Lucratieve baan
Nou zou je kunnen verwachten dat een lijsttrekker daar consequenties aan zou verbinden en de eer aan zichzelf houdt, maar zo zit Barbara niet in elkaar. Ze liet zich niet door de kiezer uit het veld slaan nu ze zo dicht bij haar ultieme doel was: een vette baan € 9955,80 per maand  + € 258,49 onkosten + auto met chauffeur.

Ze ging tellen en bond de VVD aan haar zegekar door te dreigen met samenwerking tussen links, Nida en Denk. Liever met islamisten en aanhangers van Erdogan, dan met Leefbaar Rotterdam -de spreekbuis van de oorspronkelijke PvdA-kiezers in onze stad.  Dat Denk is opgericht door mensen die haar partij een mes in de rug staken door met behoud van zetels op te stappen, is voor Barbara slechts een bijkomstigheid.

Afspraak
Waarom weigerde Barbara om überhaupt maar een gesprekje te voeren met de grootste partij van de stad? Logisch, dan had haar met vijf zetels vertegenwoordigde partij slechts één wethouder mogen leveren en die was al vergeven in het kader van de positieve discriminatie. Dus dan maar het stadsbestuur vier jaar gijzelen met één zetel verschil en refereren aan de afspraak van voor de verkiezingen: alle lijsttrekkers wethouder!  Drieëntwintig volksvertegenwoordigers monddood maken, omdat de banen bij de kartel-elite in onze stad terecht moesten komen.

Halverwege stoppen
Dat baantje van Barbara wordt nu zonder pardon halverwege de rit ingeruild voor een gunstigere betrekking in de Tweede Kamer. Hoezo is continuïteit in het belang van de stad? Mevrouw Kathmann doet wat een aantal partijgenoten ook gedaan heeft om hun positie te verbeteren. Het wethouderschap van Rotterdam geeft je een groot voordeel bij het vinden van een andere door het partijkartel te verdelen functie; tenminste als je een braaf onderdeel van dat kartel bent. Ze gaat wel iets in salaris achteruit, want nu gaat ze – als ze gekozen wordt - € 119.000,- per jaar “verdienen” plus € 720,00 onkostenvergoeding per maand. De auto met chauffeur moet ze voorlopig inleveren. Hopelijk heeft ze gespaard om de terugslag op te vangen (sic).

Lid Tweede Kamer
Waarom dan toch halverwege de rit je baan opzeggen? Ik denk dat ze haar baan als wethouder niet aankan en dat ze als lid van de Tweede Kamer voor de PvdA een scala aan lucratieve betrekkingen ziet gloren aan de einder. Betrekkingen waarbij bekwaamheid ondergeschikt is aan politieke reputatie. Daarbij kan ze medewerkers aannemen, die het eigenlijke werk gaan doen. Ze is er alleen voor de bühne en hoeft dus niet net als nu voortdurend op haar tenen te lopen.

Stoelendans
En haar huidige baantje? Het ligt natuurlijk voor de hand dat de overige negen wethouders dat verdelen; het heeft nu al veel overlap met andere portefeuilles. Maar, daar zal haar fractie met leden die staan te popelen om in te vallen natuurlijk bezwaar tegen maken. Ze gaan een meedogenloze stoelendans houden.

En Barbara in Den Haag? Ik gun haar een verblijf in die ellebogende slangenkuil: ze is daar eindelijk op haar plaats.

Gastcolumn

Op deze plek kunt u regelmatig een nieuwe gastcolumn lezen. De columns zijn van de hand van verschillende bekende Nederlanders die op op prikkelende wijze hun mening met u delen. Leefbaar Rotterdam hoopt hiermee het politieke debat aan te moedigen.

De verschillende gastcolumnisten zijn: Maurice de Hond, Bram Peper, Ronald Sørensen, Robbert Baruch, Maarten van Rossem, Mr. A.M. Zwaneveld (Ombudsman Rotterdam), Dick Pels en André Krouwel.

Let op!

De gastcolumnisten schrijven volledig op eigen titel en niet op die van Leefbaar Rotterdam.

Andere gastcolumns

2 december 2020: De stad interesseert haar geen ene mallemoer door Ronald Sørensen
29 september 2020: Coronavirus: Terug bij af door Victor Reijkersz
7 september 2020: Directeur RADAR, een volstrekt nutteloos bestaan door Ronald Sørensen
15 juli 2020: Vlinders tellen is goed; vlinders kweken is beter door Ronald Sørensen
26 juni 2020: Pim had zo’n gelijk door Ronald Sørensen
18 juni 2020: Subsidiespons bijt in de hand die hem voedt door Ronald Sørensen
8 juni 2020: Gaat Nourdin el Ouali het leren? Zucht… door Ronald Sørensen
3 april 2020: Leve de Noord - Europese unie door Ronald Sørensen
13 maart 2020: Voer een kiesdrempel in! door Ronald Sørensen
10 maart 2020: Noodplan voor “zwart” Coronavirus-scenario door Victor Reijkersz

Laatste nieuws